Ciasto:
0,5 kg mąki
8 dkg drożdży
8 żółtek
0,5 szklanki mleka
25 dkg masła lub margaryny
W mleku rozpuścić drożdże, dodć 3 łyżki cukru - niech urośnie.
Posiekać mąkę, tłuszcz, żółtka, dodać zaczyn. Z ciasta zrobić kulę, obsypać mąką, owinąć ściereczką, włożyć do zimnej wody. Po 10-15 minut powinno wypłynąć.
Masa:
4 białka
0,75 szkalnki cukru
3 szklanki mielonych orzechów włoskich
Ubić białka, dodać cukier i orzechy.
Ciasto podzielić na pół, rozwałkować cienko, rozsmarować masę i zwinąć. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.
Robiłam również z masą makową i też było dobre
0,5 kg mąki
8 dkg drożdży
8 żółtek
0,5 szklanki mleka
25 dkg masła lub margaryny
W mleku rozpuścić drożdże, dodć 3 łyżki cukru - niech urośnie.
Posiekać mąkę, tłuszcz, żółtka, dodać zaczyn. Z ciasta zrobić kulę, obsypać mąką, owinąć ściereczką, włożyć do zimnej wody. Po 10-15 minut powinno wypłynąć.
Masa:
4 białka
0,75 szkalnki cukru
3 szklanki mielonych orzechów włoskich
Ubić białka, dodać cukier i orzechy.
Ciasto podzielić na pół, rozwałkować cienko, rozsmarować masę i zwinąć. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.
Robiłam również z masą makową i też było dobre