Crumble z owocami

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Ta kruszonka jest pyszna. Jadłam ją wcześniej w krajance toffi i przyznam, że z owocami smakuje o wiele lepiej.
Moja wersja crumble była z jabłkami, nektarynkami i cynamonem. Gałeczka lodów toffi dla chętnych. Pyszne, a kruszonka do wykorzystania w innych przepisach.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
iluana @ 13 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=976247Podalam z lodami smietankowymi. Wyszlo slodko - następnym razem dodam mniej cukru.

Ale smak cudowny. Teraz na liscie jeszcze crumble z rabarbarem wg Bei
icon_smile.gif
Jeśli crumble robione jest z mniej słodkimi owocami (kwaśne jabłka czy rabarbar) to kruszonka nie jest wg mnie za słodka; jeśli zaś owoce nieco słodsze + lody, to faktycznie tak może być ;)


Hiena @ 16 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1026008Ta kruszonka jest pyszna. Jadłam ją wcześniej w krajance toffi i przyznam, że z owocami smakuje o wiele lepiej.
Moja wersja crumble była z jabłkami, nektarynkami i cynamonem. Gałeczka lodów toffi dla chętnych. Pyszne, a kruszonka do wykorzystania w innych przepisach.
Miło, że i Tobie posmakowała Hieno
daumen.gif
U nas to taka 'dyżurna' szybka kruszonka.
A o smaku lodów toffi sobie pomarzę... ;)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Ciesze sie, ze smakuje i zachecam do pieczenia
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,833
55
48
dzięki za ten przepis - robiłam kilka razy crumble, ale nie było płątkó owsianych w przepisie, spróbuję niedługo zrobić z tego przepisu.
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,888
208
63
Zrobiłam wczoraj, ale wszystko zrobiłam nie tak, bo miałam spisane na szybko, a i tak nie doczytałam dokładnie, bo mi się wydawało, że pamiętam. Ale wyszło bardzo dobre, z lodami pyszne.
A dałam: jabłko, śliwki, maliny, pomarańcze, płatki migdałów, orzechy włoskie, zamiast zwykłych płatków owsianych jakieś wielozbożowe (tylko takie były akurat w sklepie, ale to zdrowiej, prawda?), całe masło (150g) utarłam z resztą, więc to nie była kruszonka (nie doczytałam, że część na owoce), i piekłam za długo, bo aż 0,5 godziny, a 20 minut by wystarczyło.
Mężowi smakowała najbardziej kruszonka i stwierdził, że mogłaby być sama, ale brał dokładkę, więc wszystko dobrze.
Dziękuję Beo, pyszota
icon_smile.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,888
208
63
Kruszonka cała na owoce, ale robi się ją ze 100 g masła, 50 g ma być położone z cukrem na owoce. Ja cukru dodatkowego już nie dałam, no i nie wyszła mi kruszonka tylko raczej taka masa, bo za dużo było tego masła.
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,888
208
63
Hmmm, chyba źle tłumaczę: wg mnie kruszonkę powinno się robić ze 100g masła, te 50g zaś rozpuścić i polać nim owoce, a ja wszystko wwaliłam do kruszonki - czyli 150g.
Ale może zakręcona jestem i kruszonka ze 150g + dodatkowe 50g do polania owoców
gruebel_2.gif

Nie wiem, skąd we mnie to przekonanie, ale takie wewnętrzne w sobie mam
icon_wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,345
3,600
113
Moim zdaniem wg przepisu 150 g masła idzie do kruszonki, ale może źle to interpretuję...
Jednak sugerując się Twoim wykonaniem zmniejszyłam ilość masła i nie dałam go dodatkowo na owoce.
Okazało się, że płatki owsiane "wyszły", więc dałam żytnie plus owsiane otręby i trochę cukru waniliowego. A, i mąkę pelnoziarnistą Lubelli. Maliny posypałam mielonymi migdałami, które świetnie wchłonęły sok.
Wyszło pyszne - dziecko właśnie przyszło po dokładkę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,888
208
63
Być może. Z pewnością
icon_wink.gif

No nie wiem, ale na pewno nie wyszła mi kruszonka tylko masa raczej, ale może dlatego, że było gorąco i masło się rozciapało nieco.