indyjska zupa z czerwonej soczewicy

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
bardzo prosta, szybka i smaczna
(przewidziec ok. 50g soczewicy na osobe)
w przepisie nie ma dokladnych proporcji, ja robie mniej wiecej tak:

ok. 250 g czerwonej soczewicy
1-2 cebule
1 pomidor
ziarna gorczycy + liscie curry jesli sie ma (ja zawsze dodaje cos innego "zielonego"- suszonego)
sklarowane maslo lub olej
curry, kurkuma (dodaje rowniez kumin)
sol, pieprz

Posiekac drobno cebule i pomidora; do garnka, na rozgrzany olej, wrzucic ziarna gorczycy oraz liscie curry i podsmazyc chwilke; nastepnie dodac cebulke i pomidor, curry, kurkume (jaka i ile sie lubi... ) i podsmazyc kilka minut. Nastepnie dodac soczewice, zalac woda (ok. 2,5 objetosci wody na 1 obj. soczewicy), posolic i - wazne - NIE MIESZAC!!! inaczej bedzie trzeba ciagle sprawdzac, czy sie "nie chwyta" garnka; to rada pani z kursu Gotowac ok. 20-30 min (wszystko zalezy od gatunku soczewicy, czasami trwa to troszke dluzej, czasami troszke krocej); soczewica ma byc dobrze rozgotowana. Na koniec lekko rozgniesc soczewice mieszajac.
Przepis pochodzi z kursu, na ktorym bylam w zeszlym roku (o kuchni ayurvedy).
Mam nadzieje, ze i Wam sie spodoba!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mayus007

Member
Lip 18, 2007
419
0
0
nawet poleciałam sprawdzić do kuchni pełna nadziei ze zrobię jutro - ale soczewicy nie ma, zupa będzie musiała do weekendu poczekać. tyle, że ja zamiast cebuli dam czosnek-cebula dla mnie niezjadliwa niestety w każdej formie.

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Margot @ 10 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=537165o jeszcze jedna soczewicowa ,będzie następna
soczewica jest pyszna
Margot oj zachęcasz zachęcasz
icon_mrgreen.gif
Chyba się skuszę na spróbowanie soczewicy.

Lis 28, 2005
3,760
0
0

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Bardzo mi sie podoba prostota tej zupy. Zrobilam jednak bez gorczycy i lisci curry, za to sypnelam lisci selera naciowego. Smakowala szczegolnie mnie i synowi, ktory stwierdzil, ze zupa jest cyt. "calkowicie dobra "; ). Znakomita na ciepla kolacje.

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
w takim razie bardzo sie ciesze ze smakowala!
ja robie ja bardzo czesto, zmieniam tylko przyprawy (tez najczesciej robie bez lisci curry)
pozdrawiam
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy