Baguettes "Monge"

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
dzieki!! bo bagietki to nigdy jeszcze nie robilam...
icon_neutral.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
robie, dopiero dzisiaj
icon_redface.gif


no i nie wiem czy wszystko w porzadku bo cos to ciasto mi wolno rosnie...
icon_frown.gif


mam nadzieje ze sie udadza...
icon_rolleyes.gif


(robie z polowy porcji i na tym moim zakwasie zytnim...)
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
dzieki Margo!! a Ty je trzymalas pod ta sciereczka tylko 40 min? czy do podwojenia objetosci np.? bo one nic sie nie ruszaja...

no i moze ta sciereczka jest zbyt mokra??
gruebel_2.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
ups... to moze szybko poloze inna...

EDIT

sciereczka zmieniona na taka leeekko wilgotna
to poczekam jeszcze teraz troche
icon_rolleyes.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
pomyslalam ze moze ona za ciezka byla i tak 'przygniatala' to ciasto i moze dlatego nie rosnie???
gruebel_2.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,548
2,808
113
Nie uzywam ściereczki, bo zawsze mi sie ciasto do niej przyklejało. Blache wykładam papierem do pieczenia, tylko musi być prawie dwa razy szerszy niż blacha, i jak położę pierwsza bagietke, to odgradzam ją od nastepnej taką niby falą z papieru. Fale powinny być dość wysokie, żeby można było położyć na nich ściereczkę na czas wyrastania. Potem tylko ją zdjąć, a resztę do pieca.
icon_mrgreen.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
no prosze, na to bym nie wpadla
icon_wink.gif

moje wlasnie w piecu
ciekawe co mi z nich wyjdzie...
icon_biggrin.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
przedstawiam moje pierwsze bagietki :

Bagietki_Monge.JPG

robilam z polowy porcji, wiec sa dwie malutkie, no i ksztalt maja nie do konca Monge'owski
icon_wink.gif
ale sa pycha!!!

raz jeszcze serdeczne dzieki zaprzepis!
anbetung.gif
cvety.gif
 

Załączniki

  • Bagietki_Monge.JPG
    Bagietki_Monge.JPG
    2.4 MB · Wyświetleń: 0

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
podczas pierwszego rosniecia nie rosly, urosly dopiero faktycznie w tej ostatniej fazie, ufff...
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,276
1,562
113
Upiekłam je dzisiaj. Wyszły mi bardzo smaczne, ale niewyględne. Bladziochy, mimo 30 minut w piecu i nie otworzyły im się nacięcia
icon_neutral.gif

Ciasto było strasznie rzadkie, może za słabo wyrobiłam?