Składniki na 6 porcji: bób, cebula, 2 jajka, szkl bułki tartej, łyżka masła, mąka do panierowania, 1/2 pęczka koperku, olej do smażenia, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz.
WYKONANIE:
Bób ugotować, odcedzić i obrać ze skórek. Cebulę posiekać. Bób zmielić. Koperek posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę, przesmażyć. Bób wymieszać z cebulą, jajkiem i 2 łyżkami bułki tartej i połową koperku. Wyrobić, przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotleciki/placuszki i panierować je w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na rumiano.
WYKONANIE:
Bób ugotować, odcedzić i obrać ze skórek. Cebulę posiekać. Bób zmielić. Koperek posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę, przesmażyć. Bób wymieszać z cebulą, jajkiem i 2 łyżkami bułki tartej i połową koperku. Wyrobić, przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotleciki/placuszki i panierować je w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na rumiano.