- Cze 5, 2007
- 3,130
- 0
- 0
Horchata de Chufa- Orszada
1 kg migdałów,
1 kg cukru,
5 l wody,
laska cynamonu.
Migdały opłukać w kilku wodach i zostawić zamoczone w wodzie na 12 godz.Ponownie dobrze płukać i suszyć. Rozbić na pastę w moździerzu - lub, co prostsze, zmielić drobno. Do tej pasty dodać laskę cynamonu i zostawić na 2 godz. w chłodnym miejscu. Dodać cukier i mieszać aż do rozpuszczenia.Przetrzeć przez metalowe sito wyłożone płótnem, aby otrzymać mleczny płyn. Podawać dobrze schłodzone, lub "granizado" - po polsku to chodzi o coś w rodzaju płynnego lodu,zamrażać mieszając.
1 kg migdałów,
1 kg cukru,
5 l wody,
laska cynamonu.
Migdały opłukać w kilku wodach i zostawić zamoczone w wodzie na 12 godz.Ponownie dobrze płukać i suszyć. Rozbić na pastę w moździerzu - lub, co prostsze, zmielić drobno. Do tej pasty dodać laskę cynamonu i zostawić na 2 godz. w chłodnym miejscu. Dodać cukier i mieszać aż do rozpuszczenia.Przetrzeć przez metalowe sito wyłożone płótnem, aby otrzymać mleczny płyn. Podawać dobrze schłodzone, lub "granizado" - po polsku to chodzi o coś w rodzaju płynnego lodu,zamrażać mieszając.
Ostatnią edycję dokonał moderator: