Udka kurze po prowansalsku

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Udka kurze po prowansalsku


Składniki dla 2 osób:

2 udka kurze
3 pomidory lub pół puszki pelati
ząbek czosnku
100 ml wytrawnego vermuthu
½ łyżeczki herbes de provence
100g śmietany
oliwka
sól i pimant d’espelette ( lub cayenne) do smaku

1. Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i posolić.
2. Wrzucić na rozgrzaną oliwkę i smażyć około 5 – 7 minut z każdej strony. Powinny nabrać koloru złocistego.
3. Następnie podlać winem. Zredukować. Dodać pomidory pokrojone w kostkę i czosnek posiekać. Dosmaczyć herbes de provence, solą i pimant d’espelette (lub cayenne).
4. Dusić pod przykrywką 30 – 40 minut.
5. Na koniec zagęścić śmietaną.

Podawać z ryżem lub bagietką.


Smacznego

Marga
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Dzieki za przepis :!: :!:
Udka wychodza znakomite.
icon_smile.gif