Udka kurze po prowansalsku
Składniki dla 2 osób:
2 udka kurze
3 pomidory lub pół puszki pelati
ząbek czosnku
100 ml wytrawnego vermuthu
½ łyżeczki herbes de provence
100g śmietany
oliwka
sól i pimant d’espelette ( lub cayenne) do smaku
1. Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i posolić.
2. Wrzucić na rozgrzaną oliwkę i smażyć około 5 – 7 minut z każdej strony. Powinny nabrać koloru złocistego.
3. Następnie podlać winem. Zredukować. Dodać pomidory pokrojone w kostkę i czosnek posiekać. Dosmaczyć herbes de provence, solą i pimant d’espelette (lub cayenne).
4. Dusić pod przykrywką 30 – 40 minut.
5. Na koniec zagęścić śmietaną.
Podawać z ryżem lub bagietką.
Smacznego
Marga
Składniki dla 2 osób:
2 udka kurze
3 pomidory lub pół puszki pelati
ząbek czosnku
100 ml wytrawnego vermuthu
½ łyżeczki herbes de provence
100g śmietany
oliwka
sól i pimant d’espelette ( lub cayenne) do smaku
1. Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i posolić.
2. Wrzucić na rozgrzaną oliwkę i smażyć około 5 – 7 minut z każdej strony. Powinny nabrać koloru złocistego.
3. Następnie podlać winem. Zredukować. Dodać pomidory pokrojone w kostkę i czosnek posiekać. Dosmaczyć herbes de provence, solą i pimant d’espelette (lub cayenne).
4. Dusić pod przykrywką 30 – 40 minut.
5. Na koniec zagęścić śmietaną.
Podawać z ryżem lub bagietką.
Smacznego
Marga