- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
Pulpety z sosem koperkowym
1 kostka tofu(ok 300g) moje było domowe
3/4 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich(u mnie pestki dyni mielone)
1 średnia posiekana cebulka
1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku(nie dałam)
1 łyżeczka suszonej szałwii
1 łyzeczka soli
Tofu rozgnieść widelcem,wymieszać wszystkie składniki,ew. dodać trochę wody jeśli masa za sucha.Uformować pulpety ,położyć do formy polanej olejem i pie w 200stopniach ok 20-30 minut ,przewrócić na druga stronę i piec jeszcze 15 minut.Wyjąć polać sosem i podawać po 10 minutach
sos koperkowy
2 szklanki wody
1/2 szklanki orzechów nerkowca
3 łyżki maki pszennej
1 łyżka przyprawy warzywnej w proszku
2 łyżeczki sproszkowanej cebuli(nie dałam bo nie mam)
posiekany koperek-1 łyżeczka-u mnie o wiele więcej-dałam na końcu już jak zmiksowałam
sól do smaku
Wszystkie składniki zmiksować i zagotować 1-2 minuty aż zgęstnieje
po upieczeniu
a tu już polane sosem

1 kostka tofu(ok 300g) moje było domowe
3/4 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich(u mnie pestki dyni mielone)
1 średnia posiekana cebulka
1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku(nie dałam)
1 łyżeczka suszonej szałwii
1 łyzeczka soli
Tofu rozgnieść widelcem,wymieszać wszystkie składniki,ew. dodać trochę wody jeśli masa za sucha.Uformować pulpety ,położyć do formy polanej olejem i pie w 200stopniach ok 20-30 minut ,przewrócić na druga stronę i piec jeszcze 15 minut.Wyjąć polać sosem i podawać po 10 minutach
sos koperkowy
2 szklanki wody
1/2 szklanki orzechów nerkowca
3 łyżki maki pszennej
1 łyżka przyprawy warzywnej w proszku
2 łyżeczki sproszkowanej cebuli(nie dałam bo nie mam)
posiekany koperek-1 łyżeczka-u mnie o wiele więcej-dałam na końcu już jak zmiksowałam
sól do smaku
Wszystkie składniki zmiksować i zagotować 1-2 minuty aż zgęstnieje
po upieczeniu

a tu już polane sosem
