Udziec z indyka z owocami

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
1 udziec z indyka (ok. 60 dag) - może być więcej
puszka mieszanki owoców tropikalnych (ananas+brzoskwinia+papaja itd), mogą być świeże i więcej
100 g białych winogron (niekoniecznie)
2 łyżki oleju
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1/3 łyżeczki soli
po 1/3 łyżeczki imbiru mielonego, papryki słodkiej, pieprzu białego, cynamonu

Z udźca usunąć kość, natrzeć solą, pieprzem, imbirem, papryką, cynamonem i zostawić na 2 godz. w chłodzie.
Następnie udziec zrolować, związać i obsmażyć na gorącym tłuszczu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłozyć owocami, podlać syropem z owoców. Dusić w piekarniku w temp. 200 C ok. 1,5 godz. Uduszone mięso wyjąć z naczynia, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Sos wraz z owocami zagęścić maka, zagotować, mięso polać sosem i udekorować winogronami. Podawać z ryżem.

Danie jest pyszne, mimo że na słodko nieco, można dodać jakąś delikatną suróweczkę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: