Pierogi pieczone*

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
108162.jpg


Ciasto krucho-drożdżowe
przepis z książki 'W staropolskiej kuchni'M.Lemnis i H.Vitry oryginalnie do
makowca-tutaj zmniejszyłam ilość cukru i dodałam sól

40 dkg mąki posiekać z 15 dkg masła,dodać 5 dkg drożdży rozpuszczonych w 3
łyżkach śmietany,dodać 2 łyżeczki cukru,1 łyżeczkę soli,2 całe jaja i 1-2
żółtka.Zagnieść ciasto_Odstawić do wyrośnięcia.
Z ciasta uformować wałek grubości ok.8-10 cm i kroić ostrym nożem na 2 cm
grubości plastry.Każdy plaster wałkować na podłużny placuszek,nakładać
dowolne nadzienie i formować pierogi-nalezy pilnować żeby dokładnie skleić
brzegi,mozna je ponakłuwać widelcem lub patyczkiem.Odstawić na 15 min.do
wyrośnięcia.Posmarować żółtkiem rozmąconym z 3 łyżkami mleka.
Piec ok.15-20 min.w 180 stopniach.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0