tradycyjne puree ziemniaczane*

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
1 kg ziemniakow (duzo zalezy od ich jakosci)
50-75 g masla
15 cl mleka
zabek czosnku
sol, pieprz bialy + galka muszk.

ziemniaki obrac i pokroic na cwiartki
zalac je woda tak, aby byly przykryte, posolic
gotowac bez przykrycia (ok 20 min)
tuz przed koncem, podgrzac mleko z z czosnkiem, sola i pieprzem
gdy ziemniaki sa juz ugotowane, przetrzec je na puree dodajac malymi porcjami maslo
wyciagnac czosnek z podgrzanego mleka i dodawac je malymi porcjami do ziemniakow STALE MIESZAJAC (dodac tez reszte masla)
dodac galke muszk.
dobrze raz jeszcze wymieszac, ewentualnie raz jeszcze doprawic

I. maslo + mleko moga byc zastapione np. oliwa z oliwek
II. ziemniaki mozna tez ugotowac w skorkach, obrac po ugotowaniu i wtedy przetrzec
III. mozna tez dodac jajko --> jest pycha!!!
IV. mozna dodac posiekana natke pietruszki i zeszklonego na maselku pora --> przetrzec razem z ziemniakami

przepisy zdaje sie z TV, nie sa w kazdym razie mojego autorstwa
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: