Chrupiące tosty z dipem krewetkowym*

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Chrupiące tosty z dipem krewetkowym

Składniki:
4 tosty pszenne,
0.5 szkl. posiekanych surowych krewetek,
0.5 szkl.mielonej wieprzowiny,
4 łyżki drobno zmielonych nie solonych orzeszków ziemnych,
400 ml mleczka kokosowego,
1 łyżka korzenia kolendry,
posiekanego,
szczypta mielonego pieprzu,
2 ząbki czosnku,
posiekane,
2 łyżki cukru palmowego lub brązowego trzcinowego,
1 - 2 łyżki sosu rybnego,
1 łyżka szalotki,
posiekanej,
1 łyżeczka soku tamaryndowego (1 łyżkę pasty tarmaryndowej wymieszać z łyżką wody i przetrzeć przez sito) lub z limety,
olej do smażenia,
pokrojone w paski chilli i liście kolendry do dekoracji.

Sposób przyrządzenia:
Odkroić skórkę od tostów i przekroić na cztery części. Rozgrzać olej w woku lub rondlu o grubym dnie na średnim ogniu, tosty usmażyć na złoto, wysuszyć na papierowym ręczniku. W moździerzu lub w mikserze utrzeć korzeń kolendry, czosnek i pieprz. Rozgrzać wok, dodać mleczko kokosowe i zagotować. Dodać roztartą kolendrę, następnie posiekane krewetki i wieprzowinę, cukier oraz sos rybny do smaku. Gotować mieszając. Kiedy dip się zagotuje, dodać orzeszki ziemne i szalotkę. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Przed podaniem posypać dip kolendrą i chilli.

Podawać z chrupiącymi tostami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: