Placuszki rybne po tajsku*

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Placuszki rybne po tajsku


Składniki:
0.5 kg filetów z białej ryby,
0.25 kg fasolki szparagowej,
1 jajko,
roztrzepane,

4 łyżki szalotki,
posiekanej,4 łyżki czosnku,
posiekanego,
4 łyżki trawy cytrynowej,
posiekanej,
0.5 łyżki korzenia kolendry,
posiekanego,
0.5 łyżki galagantu,
galgant_k.jpg

posiekanego,
1 łyżka kra-chai,
9035_Kra_Chai.jpg

posiekanego (niekoniecznie),
0.5 łyżki pieprzu mielonego,
1 łyżka listków limety kaffir,
pokrojonych jak najcieniej,
1 łyżka czerwonej pasty curry,
5 suszonych chilli,
pokruszonych,
0.5 łyżki soli,
olej do smażenia.


Sposób przyrządzenia:
Włożyć rybę do miksera i zmiksować na gładko. Dodać wszystkie składniki oprócz fasolki i miksować aż składniki się połączą. Przełożyć mięso do dużej miski. Dodać fasolkę i wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować placki, biorąc na każdy kopiastą łyżkę farszu. Rozgrzać olej na średnim ogniu. Smażyć po kilka placków jednocześnie, aż będą złotobrązowe z obu stron.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Cantiq, gdzie dostałaś te listki limety i galgant (o krachai nie wspominając)? I jeszcze ta fasolka mnie interesuje, taka zwykła surowa szparagowa? Pewnie pokrojona jakoś. Ona nie jest surowa w tych kotlecikach?
 

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Teraz zauważyłam - W sklepach z orientalną żywnością tudzież sklepach, które sprowadzają przyprawy, marynaty, produkty orientalne można dostać galgant tak jak i limietę, kra -chai także jest sprzedawany ( kra -chai widziałam nawet ostatnio wraz z galgantem w Krakowie :]) - ceny bardzo wysokie ;/ ale dla jakiegoś maniaka żywności to raczej różnicy nie robi.