- Cze 5, 2007
- 3,130
- 0
- 0
Placuszki rybne po tajsku
Składniki:
0.5 kg filetów z białej ryby,
0.25 kg fasolki szparagowej,
1 jajko,
roztrzepane,
4 łyżki szalotki,
posiekanej,4 łyżki czosnku,
posiekanego,
4 łyżki trawy cytrynowej,
posiekanej,
0.5 łyżki korzenia kolendry,
posiekanego,
0.5 łyżki galagantu,
posiekanego,
1 łyżka kra-chai,
posiekanego (niekoniecznie),
0.5 łyżki pieprzu mielonego,
1 łyżka listków limety kaffir,
pokrojonych jak najcieniej,
1 łyżka czerwonej pasty curry,
5 suszonych chilli,
pokruszonych,
0.5 łyżki soli,
olej do smażenia.
Sposób przyrządzenia:
Włożyć rybę do miksera i zmiksować na gładko. Dodać wszystkie składniki oprócz fasolki i miksować aż składniki się połączą. Przełożyć mięso do dużej miski. Dodać fasolkę i wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować placki, biorąc na każdy kopiastą łyżkę farszu. Rozgrzać olej na średnim ogniu. Smażyć po kilka placków jednocześnie, aż będą złotobrązowe z obu stron.
Składniki:
0.5 kg filetów z białej ryby,
0.25 kg fasolki szparagowej,
1 jajko,
roztrzepane,
4 łyżki szalotki,
posiekanej,4 łyżki czosnku,
posiekanego,
4 łyżki trawy cytrynowej,
posiekanej,
0.5 łyżki korzenia kolendry,
posiekanego,
0.5 łyżki galagantu,
posiekanego,
1 łyżka kra-chai,
posiekanego (niekoniecznie),
0.5 łyżki pieprzu mielonego,
1 łyżka listków limety kaffir,
pokrojonych jak najcieniej,
1 łyżka czerwonej pasty curry,
5 suszonych chilli,
pokruszonych,
0.5 łyżki soli,
olej do smażenia.
Sposób przyrządzenia:
Włożyć rybę do miksera i zmiksować na gładko. Dodać wszystkie składniki oprócz fasolki i miksować aż składniki się połączą. Przełożyć mięso do dużej miski. Dodać fasolkę i wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować placki, biorąc na każdy kopiastą łyżkę farszu. Rozgrzać olej na średnim ogniu. Smażyć po kilka placków jednocześnie, aż będą złotobrązowe z obu stron.
Ostatnią edycję dokonał moderator: