- Gru 21, 2005
- 7,253
- 4
- 0
przeniose tutaj, bo to chyba wlasciwe miejsce...
Z ponizszych proporcji mozna uzyskac 20-22 wafle/rozki
5 zoltek
5 lyzek garacej wody
100g cukru (dalam 80g i bylo wystraczajaco)
skorka otarta z jednaj niewoskowanej cytryny
150g maki zwyklej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
5 bialek ubitych na sztywno (stiff peaks)
1 lyzka rumu (dalam C. Morgan)
Ubilam razem zoltka, wode, rum, cukier i skorke z cytyny, az masa stala sie puszysta. Make wymieszalam z proszkiem i dodalam ja do masy zoltkowej. Delikatnie wmieszalam piane.
Pieklam na 4 ok 1 minuty. Suszylam na kratce. Wafle BYLY (
) aromatyczne i chrupiace...Dzis zmiekkly troszke, wiec przed podaniem lodow podsuszylam je odrobinie w stygnacym po upieczeniu chleba piecu...
Z ponizszych proporcji mozna uzyskac 20-22 wafle/rozki
5 zoltek
5 lyzek garacej wody
100g cukru (dalam 80g i bylo wystraczajaco)
skorka otarta z jednaj niewoskowanej cytryny
150g maki zwyklej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
5 bialek ubitych na sztywno (stiff peaks)
1 lyzka rumu (dalam C. Morgan)
Ubilam razem zoltka, wode, rum, cukier i skorke z cytyny, az masa stala sie puszysta. Make wymieszalam z proszkiem i dodalam ja do masy zoltkowej. Delikatnie wmieszalam piane.
Pieklam na 4 ok 1 minuty. Suszylam na kratce. Wafle BYLY (