Cytrynowe wafelki do lodow

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
przeniose tutaj, bo to chyba wlasciwe miejsce...

Z ponizszych proporcji mozna uzyskac 20-22 wafle/rozki

5 zoltek
5 lyzek garacej wody
100g cukru (dalam 80g i bylo wystraczajaco)
skorka otarta z jednaj niewoskowanej cytryny
150g maki zwyklej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
5 bialek ubitych na sztywno (stiff peaks)
1 lyzka rumu (dalam C. Morgan)

Ubilam razem zoltka, wode, rum, cukier i skorke z cytyny, az masa stala sie puszysta. Make wymieszalam z proszkiem i dodalam ja do masy zoltkowej. Delikatnie wmieszalam piane.

Pieklam na 4 ok 1 minuty. Suszylam na kratce. Wafle BYLY (
icon_wink.gif
) aromatyczne i chrupiace...Dzis zmiekkly troszke, wiec przed podaniem lodow podsuszylam je odrobinie w stygnacym po upieczeniu chleba piecu...

 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Robilam, ale bez cytryny i rumu. Fajne sa.
Nie wiem jakie beda jtro, specjalnie zostawialam kilka. Wytrzymaly jedzenie dwoch kulek lodow bez rozmieniecia i przepuszczenia topionych lodow. Wszyscy zadowoleni. A robilam na dzalce, na oko, bez wagi itp... Rodzinka i sasiedzi zachwyceni.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Tatter, a jak ze smarowaniem waflownicy ?
Samrowalam pozniej juz za kazdym razem, ale to chyba jednak nadto.

rozki1.jpg


Sasiad sie wyrazil, ze z mojego loda, gotow jest zrobic wszyskto.
rofl.gif
Coz... Nie omieszkam nie wykorzystac.
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
JotHa ...sliczne..
raz tylko smarowalam na samym poczatku...
a ten sasiad...hm...
icon_wink.gif