SAŁATKA SZWEDZKA

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Jestem fanką tej sałatki
daumen.gif
. Każdego roku robię ją "na oko"
gruebel_2.gif
a własciwie "na język"
lecker.gif
[jak większość przetworów, które robi moja mama]. Ogórki wybieram niezbyt wyrośnięte, z chrupiącą [nie twardą !] skórką i po umyciu kroję w niezyt cienkie plasterki. Do ogórków wsypuję 1-2 łyżki soli, mieszam i odstawiam na 1-2 godziny, by puściły sok. Osobno kroję w piórka sporo cebuli [wszyscy w rodzinie ją lubimy] i także solę, mieszam i odsawiam na taki czas, jak ogórki. Następnie dodaję cebulę do ogórków, dosładzam do smaku [trzeba to najczęściej powtórzyć kilka razy, ale ostrożnie], doprawiam nierozcieńczonym octem 10% i odstawiam jeszcze raz na godzinę lub dwie [choć czasem i na noc], by się przemacerowało. Wtedy smak zalewy będzie bardzo zbliżony do smaku końcowego. Sałatkę doprawiam na końcu dużą ilością posiekanego koperku oraz świeżo zgniecionym czosnkiem. Do każdego dużego słoika wypełnionego sałatką dodaję 1 duży liść laurowy, 2-4 ziarenka pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego, kilkanaście ziarenek gorczycy [których oczywiście nie liczę
icon_mrgreen.gif
oraz na wierzch łyżeczkę prawdziwego miodu wielokwiatowego. Słoiki litrowe pasteryzuję ok. 20 minut wkładając je do mocno ciepłej wody i licząc czas od zagotowania.

Jeśli używam młodej cukinii, wówczas postępuję analogicznie. Różnica polega na krótszym gotowaniu cukinii [ok.10 minut] lub po prostu trzeba ją pokroić w grube słupki, żeby nie zmiękła zanadto.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy