Kawowe wariacje*

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Cafe Noisette
(2 filiżanki)


Składniki:
¼ litra gorącej, mocnej kawy.
5 łyżeczek śmietanki
40 ml wiśniówki
cukier
Przygotowanie:
Wlej gorącą kawę do filiżanek. Wlej do filiżanek śmietankę, wiśniówkę oraz dodaj cukier. Starannie wymieszaj.
Podawaj natychmiast.



Vienna Imperial Melange
(2 filiżanki)


Składniki:
2 żółtka jajek
2 łyżki brązowego cukru
20 ml koniaku
1/8 litra mocnej, lekko słodzonej kawy
1/8 litra gorącego mleka
Przygotowanie:
Żółtka, cukier oraz koniak połącz i utrzyj na gładką masę. Gotową masę podziel na filiżanki, a następnie wlej do
nich kawę oraz gorące mleko.


Amaretto Iced Coffee
(4 szklanki)


Składniki:
500ml lodów waniliowych
½ litra mocnej, zimnej kawy
4 łyżki likieru Amaretto
200 g śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu
1 op. cukru waniliowego
drobno pokruszone orzeszki
Przygotowanie:
Umieść jedną porcję lodów na dnie każdej ze szklanek. Polej je likierem Amaretto, a następnie zalej kawą. Ubij
śmietanę wraz


Ja osobiście daję więcej Amaretto ok 5-6 no i zmieniam lody na bakaliowe.


Banana Cafe
(4 szklanki)

Składniki:
2 banany
¼ litra mocnej, zimnej kawy
¼ litra zimnego mleka (ja tutaj daję różne rodzaje mleka smakowego- np. bananowego.)
30 g cukru
plasterki banana do dekoracji
4 listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w blenderze i dobrze zmiksuj. Zmocz obrzeża szklanki i zanurz je w cukrze. Wlej
mieszankę kawowo-bananową do szklanek i udekoruj każdą z nich plasterkami banana oraz listkiem mięty.



Smacznego !!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: