Sosy typu keczup

jobi

Member
Wrz 1, 2005
13,227
1
0
Robię trzeci lub drugi rok, co roku szukam książki. Więcej nie będę.
Przepisy z książki Z.Zawistowskiej Przetwory domowe - Zwierciadło 1981rok

I Baza - przecier pomidorowy

5 kg pomidorów
3 łyżki cukru
3 łyżeczki soli
Pomidory umyć, wkroić do garnka, utłuc jak ziemniaki i rozgotować. Przetrzeć, dodać sól i cukier, zagotować.
Wykorzystać do sosów, do zalewania nakłutych, całych pomidorów, zapasteryzować sam przez 20-25 minut.

II. Przecier z jabłek lub śliwek

1 kg jabłek lub śliwek

Owoce umyć, oczyścić (usunąć pestki), zalać niewielką ilością wody i rozgotować. Przetrzeć i jeszcze 5 minut gotować. Pasteryzować 1/2 godziny

1. Sos pomidorowo-paprykowy

1 litr przecieru-bazy
1 kg papryki
1 kg cebuli
3-4 ząbki czosnku (daję 6-7)
1 ostra papryczka lub ostra papryka w proszku (do smaku)
sól, cukier do smaku
3-4 łyżki oliwy
oliwa do zalania "lustra" w słoikach

Paprykę, cebulę i czosnek oczyścić, rozdrobnić i udusić z oliwą i kilkoma łyżkami wrzątku. Przetrzeć. Dodać przecier pomidorowy, odparować do gęstości keczupu. Posolić, pocukrzyć do smaku (dodać ostrą paprykę w proszku, jeśli taka była). Napełnić słoiki, zalać powierzchnię oliwą. Pasteryzować j.w.

2. Sos keczup


1 litr przecieru-bazy
20 dag cebuli
20 dag selera
20 dag marchwi
1 główka czosnku
1 szklanka oliwy
kilkanaście goździków, pieprz, ziele angielskie, listek, estragon, sól, cukier

Przyprawy zmielić razem, Warzywa oczyścić, udusić, przetrzeć. Dodać przecier, doprawić, odparować do gęstości keczupu. Pasteryzować 15 minut.


3. Sos keczup z jabłkami lub śliwkami


3 litry przecieru-bazy
1 litr przecieru z jabłek lub węgierek
1 kg selera
3/4 kg cebuli
3 strączki ostrej papryki (lub w proszku)
listek, pieprz, ziele angielskie, gozdziki, sól, cukier
1 główka czosnku
10 dag oliwy
2-3 łyżki octu winnego (opcjonalnie)

Wykonanie jak wyżej, zagęścić do 1/2 objętości, pasteryzować 15 minut.

4. Sos "indyjski"

1 litr przecieru-bazy
3/4 litra przecieru z jabłek
1 szklanka przecieru ze śliwek
30 dag cebuli
10 dag selera
10 dag pietruszki
1 główka czosnku
kilka goździków
1,5 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
ostra papryka w proszku (w tym roku dałam ostre curry)
pieprz, cukier, sól

Warzywa oczyścić, gotować wszystko razem. Zagęścić do połowy objętości
Doprawić czosnkiem i przyprawami. Pasteryzować 15 minut






 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
O mamusiu, a ja właśnie przepisu na keczup szukałam!
Dzięki Ci złota kobieto!
anbetung.gif

Teraz mi tylko powiedz który najlepszy
icon_wink.gif
bo nijak nie mogę się zdecydować (wolę taki łagodniejszy).