Podrabiana złota pagoda z medalionów z kurczaka

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Niezwykle uproszczony przepis na chińskie danie z książki Katarzyny Pospieszyńskiej 'Kuchnia chińska'.

filet z piersi kurczaka
parę plastrów boczku wędzonego
kawałek boczku świeżego (około 15 dag)
czosnek
cebula
sos sojowy
dwa jajka
sól pieprz
dowolne przyprawy

Filet z piersi kurczaka zmielić, podobnie świeży boczek, wymieszać je razem, dodać jajko, chlapnąć sos sojowy (około łyżeczki), wrzucić drobniuteńko posiekaną cebulkę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodać sól i pieprz do smaku, ewentualnie swoje ulubione przyprawy.

Plastry boczku wędzonego posmarować rozkłóconym jajkiem, na każdy plaster nałożyć farsz i zwinąć, ułożyć na blasze, piec 20-30 minut w temperaturze 200 stopni (uwaga, temperatura może być przekłamana, mój piekarnik jest stary i mocno się buntuje, więc najlepiej zerkać na roladki, kiedy boczek będzie rumiany, można kończyć).

W oryginalnym przepisie zamiast boczku jest słonina, poza tym jest dużo więcej czarów marów, łącznie z tym, że masę mięsną należy mieszać najpierw sto razy w kierunku wskazówek zegara, dodać słoninę i jajko i znów sto razy, potem posolić, wymerdać tym razem pięćdziesiąt razy i znów coś tam dodać i znów pięćdziesiąt. I pani Pospieszalska pisze, że jest to łatwy przepis <śmiech>

Następnym razem spróbuję tylko z drobiem, bez domieszki boczku, a i owijacz chciałabym jakiś inny wypróbować. Może coś w rodzaju szynki westwalskiej... <namysł>


Roladki na blasze:

zdi_cie.jpg

i na talerzu:

Zdj_cie004.jpeg
 

Załączniki

  • Zdj_cie001.jpeg
    Zdj_cie001.jpeg
    35.5 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cie004.jpeg
    Zdj_cie004.jpeg
    34.4 KB · Wyświetleń: 1
  • zdi_cie.jpg
    zdi_cie.jpg
    55.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
kawazmlekiem @ 31 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=552427W oryginalnym przepisie zamiast boczku jest słonina, poza tym jest dużo więcej czarów marów, łącznie z tym, że masę mięsną należy mieszać najpierw sto razy w kierunku wskazówek zegara, dodać słoninę i jajko i znów sto razy, potem posolić, wymerdać tym razem pięćdziesiąt razy i znów coś tam dodać i znów pięćdziesiąt. I pani Pospieszalska pisze, że jest to łatwy przepis <śmiech>
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif