Naleśniki jaglano-gryczane z selerowym farszem
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki jaglanej
2 1/2 szklanki wody
szczypta kurkumy
sól
olej
Wymieszać mąkę gryczaną, jaglaną, sól i kurkumę, dodać wodę i zmiksować. Odstawić na 30 min. Dodać łyżeczkę oleju i smażyć cienkie naleśniki.
Farsz:
1/2 dużego selera
1 pietruszka
4 kulki ziela angielskiego
2 czubate łyżki zmielonego sezamu
2 czubate łyżki zmielonych pestek słonecznika
1 łyżeczka słodkiej papryki
nieco pieprzu ziołowego
1 płaska łyżeczka przecieru pomidorowego
sól
Warzywa zetrzeć na tarce, wrzucić do garnka, dodać ziele, gotować ok. 10 min. w niewielkiej ilości wody, gdy będą miękkie odparować resztę wody i wyjąć kulki ziela. Dodać sól, zmielony sezam i słonecznik, słodką paprykę, pieprz ziołowy i przecier. Wymieszać, nadziewać naleśniki i zwijać je w rulonik. Obsmażać lub zapiec je w piekarniku.
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki jaglanej
2 1/2 szklanki wody
szczypta kurkumy
sól
olej
Wymieszać mąkę gryczaną, jaglaną, sól i kurkumę, dodać wodę i zmiksować. Odstawić na 30 min. Dodać łyżeczkę oleju i smażyć cienkie naleśniki.
Farsz:
1/2 dużego selera
1 pietruszka
4 kulki ziela angielskiego
2 czubate łyżki zmielonego sezamu
2 czubate łyżki zmielonych pestek słonecznika
1 łyżeczka słodkiej papryki
nieco pieprzu ziołowego
1 płaska łyżeczka przecieru pomidorowego
sól
Warzywa zetrzeć na tarce, wrzucić do garnka, dodać ziele, gotować ok. 10 min. w niewielkiej ilości wody, gdy będą miękkie odparować resztę wody i wyjąć kulki ziela. Dodać sól, zmielony sezam i słonecznik, słodką paprykę, pieprz ziołowy i przecier. Wymieszać, nadziewać naleśniki i zwijać je w rulonik. Obsmażać lub zapiec je w piekarniku.