Naleśniki pszenno-jaglane

Ania D.

Member
Gru 9, 2005
363
0
0
Naleśniki pszenno-jaglane

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki jaglanej
szczypta gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
1/8 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z cytryny
olej

Wymieszać w misce mąkę pszenną pełnoziarnistą, jaglaną, gałkę, pieprz ziołowy, majeranek, kurkumę i sól. Dodać wodę i sok z cytryny, zmiksować i odstawić na 30 min. Dodać łyżeczkę oleju, wymieszać, smażyć naleśniki.

Farsz:
1 duży por
2 średnie marchewki
1/3 szklanki nieoczyszczonego sezamu
4 duże ząbki czosnku
sól
olej

Rozgrzać na patelni lub woku nieco oleju, wrzucić pokrojonego pora i startą marchew, mieszać trzymając na ogniu ok. 1-2 minut. Dodać wyciśnięty czosnek, trzymać na ogniu jeszcze ok. 1 minuty. Dodać kilka łyżek wrzątku i dusić pod przykryciem do miękkości. Wrzucić zmielony sezam, trzymać na ogniu jeszcze chwilę mieszając. Doprawić solą.