Oxox

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Oxox

500g mięsa ze świnki- najlepiej karkówka
1 cebula - i to taka z tych nie najmiejczych
1/2 kapusty - 800g - drobno poszatkowanej.
300g ryżu
600 ml wody
1 łyżeczka soli,zmielonego czarnego pieprzu,oraz jakiejś przyprawy (np.jażynka)
2 łyżki oliwy

1.Mięso kroimy w drobną kostkę (ok 1 cm). Cebulkę kroimy w kostkę
2. W patelni o wysokich brzegach i z przykrywką, do gorącego tłuszczu dodajemy pokrojoną cebulę. Cebulkę podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojome mięso i smażymy aż z niego wyjdzie ostatnia kropala wody.
3.Dodajemy pokrojoną kapustę,sól,pieprz i przyprawy.(można także dodać 2-3 łyżki wody) i dusimy pod przykryciem 45 minut.
4.Dodajemy wodę i ryż, parę razy mieszamy ,przykrywamy znowu przykrywką i zostawiamy na małym ogniu az ryż
będzie mięki (jakieś 20 minut)
5. I to wszystko
mniam.gif
cook.gif
smacznego.gif