Majonez robiony w sloiku*

kati81

Member
Cze 10, 2006
125
0
0
Mała_Mi @ 30 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1134431Możliwe, że przegrzałam ziarna, bo ich nie schładzałam. Ale skoro mówisz, ze przegrzane ziarna tracą aromat, to chyb się tak nie stało.
A to nie ja mówię, że nie można przegrzać ziaren, tylko autorka "mojego" przepisu
icon_smile.gif

Nigdy nie spotkałam się, żeby do musztardy dodawać kurkumy
icon_neutral.gif

Wypróbuj przepis Evil_Princess, a jak i tak będzie dla Ciebie zbyt gorzka, to dodaj więcej cukru lub miodu. Dla mnie ta musztarda nie jest gorzka, dominuje jakby chrzanowy posmak. Chociaż może ma delikatną goryczkę, ale dla mnie prawie niewyczuwalną i po paru dniach wydaje mi się że znika - większa gorycz jest jak doda się czarnej gorczycy.
 

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Mała_Mi @ 30 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1134258Kobieto, co z Tobą?
icon_eek.gif

Kto Ci jajka wyrzucać każe?
icon_rolleyes.gif
Przy niewielu przepisach usłyszysz szczerą odpowiedź : nie rób, bo widać, ze to przepis nie dla Ciebie. Oszczędność czasu i składników, oraz Twojego późniejszego komenta "nie smakowało mi, i tak wolę Winiary". W czym masz więc problem?
Nie wiem, o co Ci teraz chodzi, nie mam pojęcia - wyraźniej się tego powiedzieć nie da.



Ps. a jak już się trafi, że najpierw posiekasz tonę jajek na pastę jajeczną, a dopiero potem się zorientujesz, ze nie masz majonezu, zawsze możesz dać śmietanę wymieszaną z musztardą lub jogurtem naturalnym. Też bardzo smaczne.
Zaczyna się wprawdzie robić nieprzyjemnie ale spróbuję raz jeszcze. Wolę majonez zrobiony w domu niż żaden i zdecydowanie wolę majonez zrobiony w domu niż śmietanę wymieszaną z musztardą. Zrobiłam, zjadłam, żyję i nie cofnęło mi się - chcę zmienić proporcje przypraw i tyle. Pytam jak bo może ktoś już to przetestował i pójdzie mi szybciej. Dziękuję więc za rady w stylu "ja robię i jest genialny ale Ty nie próbuj bo Ci nie będzie smakowało". Doceniam Twoją szczerość ale naprawdę nie wiesz co mi smakuje i na jakie kompromisy jestem skłonna pójść.

Bądź więc tak miła
anbetung.gif
i nie kontynuujmy tej dyskusji bo jak widać uparta jestem jak cielę i zamierzam testować i wyrzucać składniki aby na końcu napisać, że mi kurcze nie smakuje. Od tego jest to forum i zdaje się, że nie łamię w ten sposób żadnego regulaminu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
QUOTE (Cinka @ 29 May 2011, 22:33 ) index.php?act=findpost&pid=1134139Mi ale ja go zrobiłam wg wskazówek w przepisie po prostu, do podobieństwa do majonezu Winiar nawiązałam bo Jaco pytała a ktoś tu porównywał - no i wg mnie porównania nie ma. A sama też chętnie bym się dowiedziała jak go dosmakować żeby podobieństwo było większe, bo ten tu mi nie smakuje bo choć kwaskowy to to nie to i tłusty strasznie w smaku - ale jakby wiedzieć czego i ile mu dodać żeby był winiaropodobny to chętnie bym takiego spróbowała i może robiła częściej... a napewno w kryzysowych sytuacjach.

A co do majonezów - czemu kielecki jest MM a Winiary nie?
Jak tlusty wyjdzie majonez zalezy od tego jakiego oleju uzyjesz.
Rzepakowego na przyklad nie mozna dac wiecej niz 1/3, bo zostawia tlusty osad na jezyku. Moim w kazdym razie.
Zwykle do majonezu uzywalam oleju warzywnego.

Co do smaku, to niestety trzeba sobie wypracowac metoda prob i bledow. Kazdy co innego lubi.
Ja, ze swoja skleroza, zapisalam sobie na poczatku watku ile czego daje zeby sie w przyszlosci nie zdziwic
icon_mrgreen.gif


No i z gotowego nie zrezygnuje. Jak salatki tone zrobie, na 2-3 dni, to tylko gotowy majonez. Przynajmniej dodatkowo zakonserwuje
icon_mrgreen.gif

Surowego jaja juz nie jestem tak pewna.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Nie wiem czy ktoś już o tym pisał wcześniej ale nie mam czasu teraz czyta siedem stron.Otóż na koniec zawsze daje dwie -trzy łyżki wrzącej wody prosto z czajnika i razem kilka sekund miksuje.Majonez natychmiast bieleje i konsystencja robi się fajnie kremowa i nie czuje się tej tłustości.Do smaku zawsze na początku daje cukru pudru a nie kryształu.
 

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
terjon @ 22 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1184982Nie wiem czy ktoś już o tym pisał wcześniej ale nie mam czasu teraz czyta siedem stron.Otóż na koniec zawsze daje dwie -trzy łyżki wrzącej wody prosto z czajnika i razem kilka sekund miksuje.Majonez natychmiast bieleje i konsystencja robi się fajnie kremowa i nie czuje się tej tłustości.Do smaku zawsze na początku daje cukru pudru a nie kryształu.
ja dodaje wrzątku kiedy się zwarzy
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
W związku z MM byłam zmuszona sama zrobić majonez, skorzystałam z tego przepisu i owszem udał się, konsystencja jak trzeba, żadnego problemu z łączeniem składników, ale smak... nie za bardzo mi odpowiada, jestem przyzwyczajona do majonezu z dodatkiem cukru, ideałem jak dla mnie jest majonez Winiary, najbardziej podobny robi moja mama. Teraz nie mam wyjścia, więc zjem ten, ale po skończeniu diety spróbuję popracować nad proporcjami, bo to nie to czego oczekiwałam. Na pewno użyję innej musztardy.
 

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Rewelacja, poprostu magia w kuchni, jestem zachwycona. Ja akurat miałam wrażenie, że przypomina mi w smaku mój ukochany Kielecki, choć domowy jest oczywiście smaczniejszy i ma lepszą konsystencję. Dałam tylko za dużo soli (dla mnie wystarczy szczypta), ale to nic, bo wykorzystałam cały do sałatki.
 

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
o kurczaki, właśnie zrobiłam majonez
icon_mrgreen.gif

u mnie w domu nigdy się nie robiło więc dla mnie to magia!

Mój ulubiony to Winiary, Kieleckiego nie lubię. Ale dla mnie ten to coś pomiędzy... nie wiem, smakuje mi i to bardzo ;) Może ciut za dużo musztardy dałam, ale nie przeszkadza mi to.
Zapiszę sobie tutaj proporcje jakie dałam, bo zapomnę pewnie ;)

Do pojemnika od blendera:
-1 jajko
- do 200ml uzupełnić olejem kujawskim
- łyżka octu jabłkowego
- 1/3 łyżeczki soli
- pół łyżeczki musztardy ognistej Kamis

dziękuję za przepis ;) pewnie będe kupować dalej ale na pewno już małe słoiczki tak na szybko żeby mieć, a na święta robię sama ;)
 

emi247

Member
Paź 10, 2008
6
0
0
Ja też lubię Winiary, chociaż wolałabym coś ostrzejszego. Dzisiaj zrobiłam ten i podobnie jak Ashira dałam ocet jabłkowy (ok 1,5łyżki) i również olej kujawski a musztardy dałam ok 2 łyżeczek chrzanowej Kamisa, ale średnio mi to smakowało, myślę że przez ocet jabłkowy, jak dla mnie za bardzo wyczuwalny jego zapach, następnym razem zostanę przy soku z cytryny lub zwykłym occie
 

amada

Member
Lut 5, 2012
1
0
0
Ananke @ 2 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=555033Robie taki sam juz chyba 2 lata. Przepis znalazlam na ulotce dolaczonej do zyrafy Brauna. Co prawda ja wlewam najpierw olej (200ml), potem wbijam jajko, daje szczypte soli, lyzke soku z cytryny (nie znosze octu) i dla mnie koniecznie lyzeczke musztardy.
mniam.gif
Nie pamietam kiedy ostatnio kupilam majonez.

A oto moj:

Pokaż załącznik 15510

Pokaż załącznik 15511
Dzieki przed chwila zrobilam w kuflu od piwa, tak jak napisalas 200ml oleju , dodałam tylko sok z lemonki super minutka i majonez
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Zachęcona zrobiłam! Jestem zachwycona szybkością robienia
icon_eek.gif
zawsze mi się kojarzyło z długim mozolnym ubijaniem ,a tu takie miłe zaskoczenie i wszystkim bardzo smakował
lecker.gif
 

mimi33

Member
Lut 24, 2011
2,489
0
0
Nigdy nie robiłam majonezu,kupię olej słonecznikowy i wypróbuję.

ja lubię tylko kielecki ,Winiary i hellmans są za mdłe jak dla mnie.
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Dzis tak bardzo chciałam wypróbować ten majonez, wrzuciłam wszystko do słoika, wyciągnęłam blender, włączyłam i...... coś zachrobotało, zaśmierdziało i blender mi się skończył
baa.gif
cry_1.gif
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Nauczyłam teściową robić ten majonez no kobitka zachwycona
anbetung.gif
W całym bloku się pochwaliła jaki to super majonez robi, a jej blok to najdłuższy w całym mieście to widać ,że zadowolona jest
lecker.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
sabuto @ 10 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1473158Nauczyłam teściową robić ten majonez no kobitka zachwycona
anbetung.gif
W całym bloku się pochwaliła jaki to super majonez robi, a jej blok to najdłuższy w całym mieście to widać ,że zadowolona jest
lecker.gif
A co tam sam majonez, za to jest okazja, żeby pochwalić się najwspanialszą synową pod słońcem
icon_mrgreen.gif

Dobrze robi kobitka!
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Jolan
bussi.gif
ja mam koleżankę ta to dopiero model jest
icon_mrgreen.gif
konsumuje coś u mnie i jej smakuje, prosi o przepis to wiadomo chętnie daję, opisuję najdokładniej jak umie, za jakiś czas dzwoni z pretensjami,że nie wyszło to pytam; robiłaś jak w przepisie? NIE, to pytam dlaczego? BO z przepisu nie wyjdzie
icon_eek.gif
To pytam, a u mnie wyszło? TAK, to jakim cudem u ciebie z tego samego przepisu nie wyjdzie? NIE bo NIE
icon_mrgreen.gif


A muszę podpytać czy teściowa mnie chwali
icon_mrgreen.gif
ostatnio się złościła,że złego słowa na mnie nie może powiedzieć
icon_mrgreen.gif
już to na cinie pisałam bo mnie zdziwienie ogromne wzięło
icon_mrgreen.gif


A majonez na prawdę superkowy
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0