Majonez robiony w sloiku*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zrobiłam! (nie moglam wczesniej ze wzgledu na remont kuchni)

Jest przepyszny!

Dałam całą łyżeczkę musztardy i szczyptę cukru dla przełamania smaku, co IMHO dało bardzo pozytywny efekt.

(a samo robienie - po prostu magia! )

Dziekuję za świetny przepis
anbetung.gif
jestem zachwycona - już nigdy nie będę kupować majonezu!
icon_lol.gif


bussi.gif


S4020852.jpg

S4020853.jpg
 

Załączniki

  • S4020852.jpg
    S4020852.jpg
    651.7 KB · Wyświetleń: 0
  • S4020853.jpg
    S4020853.jpg
    919.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
taki sloik tez mam! moze wiekszy, od tego w ktorym robie i sie stracham, ze cos ucieknie.

Od jakis 2 tygodni zaczelam dodawac mleko (sojowe). Jest tedy lzejszy - mniej tlusty. A czasem to i 3 razy w tygodniu musze zrobic!
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
No nie przesadzajcie - kielecki lub kętrzyński lepszy
icon_mrgreen.gif
Ja go próbuje wciąż do tamtych podrasować, ale mi się kiepsko to udaje
cry_1.gif
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Akulko - bez urazy... kupiłam raz kielecki, bo wg. mojej koleżanki "ten i żaden inny". Wcześniej Hellmannsa braliśmy, ale skoro kielecki the best, nie zawadzi spróbować. Powiem, że byłam rozczarowana: jak dla mnie za słony, a przede wszystkim - stanowczo za rzadki.
No, ale nie będę Cię przekonywać.
icon_wink.gif


Majo własnej produkcji daje ogromne pole do popisu i jszcze większą satysfakcję pod koniec.
daumen.gif


Ja osobiście dodaję 1/3 łyżeczki cukru - znakomicie przełamuje smak, i troche więcej musztardy.

Ale nic nie stoi na przeszkondzi, by dodac pieprzu czy nawet papryki (mam to w najbliższych planach
icon_mrgreen.gif
)

icon_smile.gif



I jest tak, jak napisałam za pierwszym razem - od tamtego czasu naprawdę nie kupujemy majonezu!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,415
113
Mała_Mi @ 26 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=610414Akulko - bez urazy... kupiłam raz kielecki, bo wg. mojej koleżanki "ten i żaden inny". Wcześniej Hellmannsa braliśmy, ale skoro kielecki the best, nie zawadzi spróbować. Powiem, że byłam rozczarowana: jak dla mnie za słony, a przede wszystkim - stanowczo za rzadki.
Też kiedyś go kupiłam po przeczytaniu zachwytów i też się bardzo rozczarowałam. Wolę dekoracyjny Winiar lub oliwkowy.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
moje dziecko zamawia sobie kanapki z majonezem
icon_lol.gif


majonez i juz! nic wiecej!

mam resztki kupnego, ale nie dokupuje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zawsze robiłam z olejem słonecznikowym, a dziś po raz pierwszy zrobiłam z olejem sojowym, eksperymentalnie. Wyszło bardzo dobrze, chyba nawet smaczniejszy niż ten na słoneczniku. Będę już robić na soi. (a robię mniej więcej raz na tydzień
icon_mrgreen.gif
)
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
a ja wole slonecznikowy.
Smak to raczej zalezy od dodatkow smakowych, a od rodzaju oleju konsystencja. Sojowy jest ciezszy, jakby bardziej tlusty. Nie daje go wiecej jak 1/3.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Hahaha.... ja ostatnio suto dopieprzm, zakwaszam octem, daje sporo musztardy i mam już a'la kielecki. Nie taki sam, ale miła namiastka, wreszcie
icon_mrgreen.gif
daumen.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
o rany!!! magia!!! czułam się jak Mały Chemik
icon_smile.gif
))
Majonez ma super konsystencję i smakuje świetnie (doprawiłam moją ulubioną przyprawą montreal steak). Następonym razem zrobie ze startym czosnkiem, zeby wyszło aioli!

dzięki Linn za superpatent!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Prawda? Przepis dla kazdego. Ostatnia deska ratunku: musi sie udac.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Załączam moją pieśń pochwalną na temat majonezu. Ze wzruszeniam zauwazam, ze to juz rocznica - odkąd go robię
icon_biggrin.gif


S4021707.JPG

bez_tytu_u.JPG
 

Załączniki

  • S4021707.JPG
    S4021707.JPG
    30.2 KB · Wyświetleń: 0
  • bez_tytu_u.JPG
    bez_tytu_u.JPG
    47.2 KB · Wyświetleń: 0

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
W tym sloiku robilas? Niby nie jest przepisowy, ale moze dol ma dokladnie taki jak trzeba.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Tak, dokładnie w tym
icon_biggrin.gif

To mój ulubiony, wręcz tradycyjny słoik. Mam takie dwa, zostawione wyłącznie do majonezu. Są po papryce konserwowej z Lidla
icon_mrgreen.gif
Są wręcz idealne. Dno ma taką sama srednicę, jak otwór, beczułkowaty kształt nie przeszkadza. Najpierw się robi majo do połowy słoika, sam z siebie, a potem przechylam żyrafę lekko na wszystkie strony. Potem kilka razy w górę i w dół - i jest idealnie. Nie było jeszcze ( na szczęście) przypadku, kiedy by się nie udał, więc trzymam się tych słoików.
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
No to jutro na mnie kolej na produkcje majonezu.
Dotychczas żaden poza kieleckim się dla mnie nie liczył. Na Opolszczyźnie kieleckiego jak na lekarstwo, więc posiłkowałam się winiarami. Ale kusicie, kusicie...
Mam mocne postanowienie jutro zrobić majonez.
A dieta? no cóż...
 

atunia

Member
Kwi 3, 2005
3,187
0
36
Dołączam do grona gorących wielbicieli, świetna zabawa z tym majonezem! Tylko miałam problemy z podniesieniem żyrafy, jakoś się przyssało do dna...
Robiłam w pojemniku brauna.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Niedawno koleżanka zdradziła mi tajemnicę właścicielki restauracji, która ma sposób na uzyskanie idealnej konsystencji majonezu, by nie był on taki koszmarnie galaretowaty jak na przykład Winiary czy inny Helmans
icon_mrgreen.gif


Należy na koniec miksowania dodawać po łyżeczce zimnego mleka,
spróbowałam i rzeczywiście to działa ma on konsystencję majonezową i nie trzęsącej się galarety
lecker.gif

Ale nadal nie potrafię uzyskać smaku majonezu Kieleckiego, zawsze z octem przedobrzę
dump.gif