kasha @ 31 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=797396Niedawno koleżanka zdradziła mi tajemnicę właścicielki restauracji, która ma sposób na uzyskanie idealnej konsystencji majonezu, by nie był on taki koszmarnie galaretowaty jak na przykład Winiary czy inny Helmans
Należy na koniec miksowania dodawać po łyżeczce zimnego mleka,
spróbowałam i rzeczywiście to działa ma on konsystencję majonezową i nie trzęsącej się galarety
Ale nadal nie potrafię uzyskać smaku majonezu Kieleckiego, zawsze z octem przedobrzęJa akurat najbardziej lubię majonez Winiary (Helmansa nie lubię), a kieleckiego wręcz nie znoszę ( jadłam jak byłam na MM, ale już mi przeszło). Jak dla mnie kielecki jest za bardzo ostry w smaku i taki MUSZTARDOWY. Więc myślę kashka, że może nie przedobrzaj z octem tylko daj musztardę, a jeśli już ją dodajesz, to po prostu daj więcej
BeataSz @ 31 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=797600Aaa, no to już nie wiem, dla mnie, jak mówiłam, kielecki jest właśnie taki bardzo musztardowy myślałam, że to o to właśnie chodzi w tym Twoim domowym...ja się spotkałam raczej z tym, że Kielecki wszystkim jedzie octem
Mała_Mi @ 31 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=797484Johasiu, to się wyrównuje, podnosząc powoli żyrafę. ( choć brzmi to dość zabawnie)
Jeśli się nie wyrównało, po prostu musi się wyrównać, gdy pod koniec zaczniesz energicznie poruszać żyrafą w górę i w dól. Możesz tez wykonywać nią ruchy mieszające. Na pewno się wyrówna.
(rany, mam wrażenie, że nas zaraz obrońcy praw zwierząt zaczną ścigać...)Hm... może za mało energicznie poruszałam żyrafą. A to dlatego, że raz mi się majonez zważył i miałam wrażenie, że to przez takie międlenie końcówką żyrafy. Ale wściekła wtedy byłam, bo to była próba na przepiórczych.
iwonka_sz @ 4 Jan 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=798925Robiłam dzisiaj pierwszy raz. Wszystko wyszło OK, majonez nie zważył się ( konsystencja gęsta, ale zamiast oleju dodałam oliwy z oliwek i smak trochę mi nie odpowiada, ponieważ nie przepadam za oliwkami). Myślę, że miłośnicy oliwek byliby zadowoleni, ale ja następnym razem będę trzymała się przepisu.Jednak musi byc olej. Oliwa zwykle dominuje swoim smakiem i majonez nie jest dobry. Chyba z jest bardzo lagodna, a nawet neutralna: np. tloczona metoda bezpestkowa.
Deanne @ 26 Jun 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=867973ja natomiast jestem zwolenniczka Winiary!!
Wyprobuje przepis i bede probowala osiagnac podobny smak do w.w.
moze mi sie udaTo jest właśnie konsystencja i smak Winiar
Mała_Mi @ 27 Sep 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=895759Trzeba tylko uważać, żeby mimo wszystko nie przesadzić z octem. Ma on własciwości rozrzedzające, i majonez może nie wyjść odpowiednio gęsty.Dlatego go nie dodałam już do gotowego. Aczkolwiek to co wyszło jest tak geste, że rozrzedzenie mocno by mu nie zaszkodziło.
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia