Majonez robiony w sloiku*

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
A mi się nie udaje tak wyrobić, by cały olej był zintegrowany z resztą. Zawsze trochę zostaje po bokach.
icon_sad.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Johasiu, to się wyrównuje, podnosząc powoli żyrafę. ( choć brzmi to dość zabawnie
icon_smile.gif
)
Jeśli się nie wyrównało, po prostu musi się wyrównać, gdy pod koniec zaczniesz energicznie poruszać żyrafą w górę i w dól. Możesz tez wykonywać nią ruchy mieszające. Na pewno się wyrówna.
icon_smile.gif


(rany, mam wrażenie, że nas zaraz obrońcy praw zwierząt zaczną ścigać...
icon_lol.gif
)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
kasha @ 31 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=797396Niedawno koleżanka zdradziła mi tajemnicę właścicielki restauracji, która ma sposób na uzyskanie idealnej konsystencji majonezu, by nie był on taki koszmarnie galaretowaty jak na przykład Winiary czy inny Helmans
icon_mrgreen.gif


Należy na koniec miksowania dodawać po łyżeczce zimnego mleka,
spróbowałam i rzeczywiście to działa ma on konsystencję majonezową i nie trzęsącej się galarety
lecker.gif

Ale nadal nie potrafię uzyskać smaku majonezu Kieleckiego, zawsze z octem przedobrzę
dump.gif
Ja akurat najbardziej lubię majonez Winiary (Helmansa nie lubię), a kieleckiego wręcz nie znoszę ( jadłam jak byłam na MM, ale już mi przeszło). Jak dla mnie kielecki jest za bardzo ostry w smaku i taki MUSZTARDOWY. Więc myślę kashka, że może nie przedobrzaj z octem tylko daj musztardę, a jeśli już ją dodajesz, to po prostu daj więcej
icon_biggrin.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Beatko próbowałam,
wtedy majonez jest bardzo musztardowy,
a dawałam kielecką musztardę i to stopniowo w niewielkich ilościach.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Aaa, no to już nie wiem, dla mnie, jak mówiłam, kielecki jest właśnie taki bardzo musztardowy myślałam, że to o to właśnie chodzi w tym Twoim domowym...
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Mała_Mi @ 31 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=797484Johasiu, to się wyrównuje, podnosząc powoli żyrafę. ( choć brzmi to dość zabawnie
icon_smile.gif
)
Jeśli się nie wyrównało, po prostu musi się wyrównać, gdy pod koniec zaczniesz energicznie poruszać żyrafą w górę i w dól. Możesz tez wykonywać nią ruchy mieszające. Na pewno się wyrówna.
icon_smile.gif


(rany, mam wrażenie, że nas zaraz obrońcy praw zwierząt zaczną ścigać...
icon_lol.gif
)
Hm... może za mało energicznie poruszałam żyrafą. A to dlatego, że raz mi się majonez zważył i miałam wrażenie, że to przez takie międlenie końcówką żyrafy. Ale wściekła wtedy byłam, bo to była próba na przepiórczych.
 

iwonka_sz

Member
Sie 27, 2008
315
0
0
Robiłam dzisiaj pierwszy raz. Wszystko wyszło OK, majonez nie zważył się ( konsystencja gęsta, ale zamiast oleju dodałam oliwy z oliwek i smak trochę mi nie odpowiada, ponieważ nie przepadam za oliwkami
icon_neutral.gif
). Myślę, że miłośnicy oliwek byliby zadowoleni, ale ja następnym razem będę trzymała się przepisu
dump.gif
.
 

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
Mnie najlepiej smakował na oleju kujawskim z pierwszego tłoczenia,na słonecznikowym(może złej firmy...),brr.wyrzuciłam.Ale przepis super.
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Ja miksuję taki szybki majonezik od wielu lat - po jakiejś audycji w TV, gdzie Maciek Kuroń zachęcał do powrotu do starych dobrych przyzwyczajeń, czyli m.in. robienia majonezu w domu.

Daję całe jajko (zimne lub nie), na jajko wkładam 1-2 łyżki musztardy oraz wlewam oleju - wg konsystencji.

Miksuję i sprawdzam, czy majonezu mi wystarczy lub czy nie jest zbyt rzadki - wtedy dolewam oleju.

Jest zupełnie inny, niż sklepowy.

I, co najważniejsze, NIGDY mi się nie zwarzył !
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
iwonka_sz @ 4 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=798925Robiłam dzisiaj pierwszy raz. Wszystko wyszło OK, majonez nie zważył się ( konsystencja gęsta, ale zamiast oleju dodałam oliwy z oliwek i smak trochę mi nie odpowiada, ponieważ nie przepadam za oliwkami
icon_neutral.gif
). Myślę, że miłośnicy oliwek byliby zadowoleni, ale ja następnym razem będę trzymała się przepisu
dump.gif
.
Jednak musi byc olej. Oliwa zwykle dominuje swoim smakiem i majonez nie jest dobry. Chyba z jest bardzo lagodna, a nawet neutralna: np. tloczona metoda bezpestkowa.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
ja od samego początku robienia wg. tego przepisu ( którym nadal jestem zachwycona) robię z oleju sojowego.
 

Deanne

Member
Lis 15, 2006
52
0
0
ja natomiast jestem zwolenniczka Winiary!!
Wyprobuje przepis i bede probowala osiagnac podobny smak do w.w.
icon_smile.gif

moze mi sie uda;)

 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

elianka

Member
Sie 22, 2007
547
0
0
Ja używam majonezu Agrovity , dla nas na razie bezkonkurencyjny. Mam nową żyrafkę i chyba zaraz pójdę przepis testować, może skończy się kupowanie majonezu (małżonek zjada litr tygodniowo
dump.gif
)

EDIT:
Zrobiłam. W szoku jestem, jak pięknie wyszło. Za mało octu jak na nasz smak dałam, następnym razem będzie perfekcyjny
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Trzeba tylko uważać, żeby mimo wszystko nie przesadzić z octem. Ma on własciwości rozrzedzające, i majonez może nie wyjść odpowiednio gęsty.
 

elianka

Member
Sie 22, 2007
547
0
0

futro76

Member
Lip 27, 2009
200
0
0
nie wiem dlaczego ale zawsze wydawało mi sie ze zrobienie majonezu to jakaś sztuka.... w szoku jestem 3 minuty i już? wyszedł mi śliczny:)
BOŻE TERAZ TO JUŻ W ŻYCIU NIE KUPIE GOTOWEGO:)
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Ja wcale octu nie daję - tylko całe jajko + łyżka musztardy (zawiera ocet) + olej ...
Miksuję jakąś minutkę, najwyżej oleju dolewam, jeśli jest zbyt rzadki - im więcej oleju, tym sztywniejszy majonezik
icon_biggrin.gif