Challah na zakwasie

blotka

Member
Lis 26, 2008
1
0
0
Mam pytanie, czy do pieczenia chałki można użyć
drożdży w kostce, ewentualnie może ktoś się orientuje w jakiej ilości?
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,057
415
83
oczywiscie, ze swieze drozdze sa jak najbardziej ok. ja uzywam i takich i takich. tych instant czasami jednak z lenistwa, bo sa zawsze pod reka
icon_mrgreen.gif


ale do rzeczy!
przelicznik jest mniej wiecej taki: 2 łyżeczki suchych to 7g = 25 g świeżych,
czyli 1,5 lyzeczki instant odpowiadalaby mniej wiecej 15 g swiezych, dobrze licze ??
 

ewunia123

Member
Lip 13, 2008
483
0
16
I ja w koncu się skusiłam zafascynowana wątkiem chlebowym, od paru dni dokładnie czytając wszystko co dotyczy wypieku chlebka . Zrobiłam , a raczej robię w dalszym ciągu mój pierwszy zakwas dokarmiam i pilnuję. Miałam pewne obawy co do tego chlebka, gdyż po nocy spędzonej w lodówce nic a nic nie urósł. Zastanawiałam sie czy zapleść chałkę czy ciasto wyrzucić. Postanowiłam zapleść warkocz, który o dziwo bardzo sprawnie mi poszedł i jeżeli choć trochę urośnie to go upiekę.Jakie było moje zdziwienie jak go zobaczyłam , chałka tak ślicznie wyrosła. Ja robiłam na zakwasie żytnim razowym, bo tylko taki miałam, ale od wczoraj robi się żytni i pszenny. Dziękuję Mirabbelko za tak wspaniały przepis , ten i inne. Zdjęcia jakościowo nie najlepsze, ale to dopiero pierwsze i z komórki.

Zdj_cie003.jpg
Zdj_cie005.jpg
Zdj_cie007.jpg
 

Załączniki

  • Zdj_cie003.jpg
    Zdj_cie003.jpg
    64.5 KB · Wyświetleń: 2
  • Zdj_cie005.jpg
    Zdj_cie005.jpg
    77.7 KB · Wyświetleń: 2
  • Zdj_cie007.jpg
    Zdj_cie007.jpg
    92.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
ewunia, jaka sliczna, brawo! Ja sie przymierzam i przymierzam, tylko ja jakas niemanualna jestem i zawsze mi jakies potwory chalkowe wychodza zamiast slicznej plecionki. Nawet kiedys ktos na cinie podal linka do instrukcji zaplatania, a i tak udalo mi sie maszkarona uplesc
icon_mrgreen.gif
 

KasiaGRybka

Member
Lut 1, 2009
3
0
0
witam,
mam pytanie odnośnie zakwasu. Czy te 80 g zakwasu ma być dane takiego prosto z lodówki bez uaktywniania jego? czy trzeba jak zwykle go uaktywnić?
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,057
415
83
w ciescie jest dosc duzo drozdzy, wiec zakwas nie musi byc specjalnie aktywny. on bardziej nadaje smak tej chalce.
oczywiscie lepiej go troche potrzymac w cieple i nie dodawac lodowatego, bo jak wiadomo w ciescie drozdzowym wszystkie skladniki powinny miec mniej wiecej jednakowa temperature.
 

KasiaGRybka

Member
Lut 1, 2009
3
0
0
właśnie wyciągnęłam swoją challah z piekarnika. Muszę przyznać że mi wyszła
icon_biggrin.gif
, ale radzę przećwiczyć jednak na sznurkach uplatanie warkocza poczwórnego bo ja sie tak zamotałam
dontknow.gif
dontknow.gif
dontknow.gif
od połowy że zanim zaplotłam końcówkę to początek mi już wyrósł dosyć i lekko nierówna jest, ale to malutki szczegół. Jutro dam znać jak smakuje.

aha i ja jeszcze posypałam moją challah zamiast makiem kruszonką, bo dla mnie chała musi być z kruszonką koniecznie.
mniam.gif


pozdrawiam
 

Anu-La

Member
Gru 15, 2008
32
0
0
Też upiekłam tą chałkę. Jest naprawdę rewelacyjna.Dałam zakwas pszenny, który juz jakis czas temu zrobiłam dodając do jednej łyżki zakwasu żytniego w kilku etapach makę pszenną pełnoziarnistą z Lubelli. Ciasto zostawiłam na noc w lodówce i piekłam dopiero następnego dnia póżnym popołudniem. Z warkoczem oczywiście trochę poplatałam, ale smak tej Challah jest nieziemski. Super przepis!!!

Anula
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
PYSZNA! Zjadlam wlasnie 3 kromeczke z maslem. Mirabbelko, robilam wiele chalek, ale ta jest absolutnie najlepsza. Wilgotna, maslana, wprost sie rozplywa w ustach. I sliczna, ciasto wyszlo mi piekne, robilam z maki wloskiej 00, dalam mleko zamiast wody i chlupnelo mi sie 100g zakwasu pszennego. Jak mi sie uda jutro zrobic zdjecie to wstawie, a jak nie to i tak bede ja piekla, wiec na pewno zrobie.
No i uplotlam wg Hamelmana, bo gosc ladnie wszystko wytlumaczyl, 4 warkocze, latwo nie bylo, bo naprawde niekumata jestem w zaplataniu powyzej 3 warkoczy, ale chaleczka wyszla jak malowana. Dzieki Mirabbelko za przepis!!
A napisz mi jeszcze, bo sie czaje na te ksiazke, czy wszystkie przepisy sa takie fajne?
icon_biggrin.gif
Juz wiele razy chcialam ja zamowic, ale trzeba na nia czekac pare tygodni
icon_biggrin.gif
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
To w koncu dodam jakies zdjecie, bo pieklam te chaleczke juz wiele razy. Koslawa bo koslawa, ale zaplatalam ja na wiele sposobow i odkrylam, ze wg Hamelmana latwiej mi bylo z 6 kawalkow zaplesc
icon_biggrin.gif
Ten na zdjeciu niestety nie pamietam z ilu, bo juz jakis czas robione temu. Mirabbelko, niedawno nawet kupilam te ksiazke, na razie jeszcze nie pieklam z niej nic, ale juz mam ochote na wiele rzeczy
icon_biggrin.gif


Pokaż załącznik 42332

Pokaż załącznik 42333
 

Jeska

Member
Gru 2, 2009
339
0
0
Mialam na zbyciu zaczyn, bo go karmilam na oko, upieklam dwa chleby, bulki i zostalo mi jeszcze 200 gram zakwasu i szukalam jak go wykorzystac nie piekac wiecej chleba, bo po co tyle chleba! Chaly dlugo nie bylo wiec zdecydowalam sie na ten przepis. Pierwsza chalka na zakwasie. Wyszly dwie sztuki - jedna z rodzynkami, druga bez. Co prawda ja teraz pieczywa nie jem, ale pozwolilam sobie na degustacje. Bardzo pyszna. Bardzo. Dzis ma 3 dni i dalej jest mieciutka i swieza. Moi mezczyzni mali i duzy papusiaja i dobrze im idzie. Wczoraj mnie ten 7-letni obtancowal, ze mu zrobilam tylko jedna kromke na zakaske po szkole. Sama radosc takie pysznosci piec. Wdzieczna to bardzo praca, gdy sie rodzina o jeszcze jeden kawalek awanturuje.
 

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
to bardziej taki lekko słodki chlebek
icon_smile.gif

bardzo smaczna, wieczorkiem wkleję zdjęcia (o ile coś zostanie) bo teraz wychodzę
tak mnie ciekawi skąd się bierze ten cudowny aromat, bo pachnie nieziemsko, to miód? zakwas?