No to na początek
Kołacz z kruszonką
40 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru
10 dkg masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
3,5 dkg drożdży
sól
do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny lub masła
do posmarowania ciasta:
1 białko
do posypania:
po 1/2 szklanki orzechów włoskich
i orzechów pistacjowych
Kruszonka
30-40 dkg mąki pszennej
20 dkg masła
20 dkg cukru
1 cukier wanilinowy ( 16 g)
1 łyżka kakao
Lukier
1/2 białka
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny
Przygotować ciasto:
do naczynia wlać 1/4 szklanki ciepłego mleka, rozpuścić w nim drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i wymieszać. Zostawić w cieple, aż podwoi swoją objętośc.
Do miski przesiać mąkę, dodać zaczyn, jajka, roztopione masło i szczyptę soli. Połączyć składniki. Jesli ciasto jest za gęste wlać resztkę ciepłego mleka. Wyrobić gładkie, błyszczące ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, az podwoi objętość.
następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Prostokątną formę ( jak najwększą) wysmarować masłem. Ciasto włożyć do formy, nakłuć gęsto widelcem i odstawić na 10 minut.
Przygotować kruszonkę:
z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego zagnieśc ciasto, wyrobić, yformować kulę i przekroić na pół. DO jednej części dodać kakao i wyrobić. Z każdego ciasta osobno uformować w palcach niewielkie grudki lub posiekać ciasto na stolnicy posypanej maką.
Białko ubić na lekką pianę iposmarowac ciasto. Na cieście położyć paski kruszonki ( na przemian: jasny i ciemny). Kołacz wstawić do piekarnika o temp. 150 - 160 stopni i piec 20 - 30 minut na jasnozłoty kolor. Gdy lekko przestygnie polać lukrem i posypac orzechami.
Kołacz z kruszonką
40 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru
10 dkg masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
3,5 dkg drożdży
sól
do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny lub masła
do posmarowania ciasta:
1 białko
do posypania:
po 1/2 szklanki orzechów włoskich
i orzechów pistacjowych
Kruszonka
30-40 dkg mąki pszennej
20 dkg masła
20 dkg cukru
1 cukier wanilinowy ( 16 g)
1 łyżka kakao
Lukier
1/2 białka
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny
Przygotować ciasto:
do naczynia wlać 1/4 szklanki ciepłego mleka, rozpuścić w nim drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i wymieszać. Zostawić w cieple, aż podwoi swoją objętośc.
Do miski przesiać mąkę, dodać zaczyn, jajka, roztopione masło i szczyptę soli. Połączyć składniki. Jesli ciasto jest za gęste wlać resztkę ciepłego mleka. Wyrobić gładkie, błyszczące ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, az podwoi objętość.
następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Prostokątną formę ( jak najwększą) wysmarować masłem. Ciasto włożyć do formy, nakłuć gęsto widelcem i odstawić na 10 minut.
Przygotować kruszonkę:
z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego zagnieśc ciasto, wyrobić, yformować kulę i przekroić na pół. DO jednej części dodać kakao i wyrobić. Z każdego ciasta osobno uformować w palcach niewielkie grudki lub posiekać ciasto na stolnicy posypanej maką.
Białko ubić na lekką pianę iposmarowac ciasto. Na cieście położyć paski kruszonki ( na przemian: jasny i ciemny). Kołacz wstawić do piekarnika o temp. 150 - 160 stopni i piec 20 - 30 minut na jasnozłoty kolor. Gdy lekko przestygnie polać lukrem i posypac orzechami.