Sos słodko-kwaśny

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
U mnie też dziś był na obiad.
icon_smile.gif

To zdecydowanie żelazna pozycja mojej spiżarni od kilku lat.
 

LaKafka

Member
Wrz 17, 2014
11
0
0
Też robię. Jest pyszny i zbawienny na szybki obiad. Cukier zredukowałam do 1/2 szklanki, ale za to dodaję cały sok z puszki ananasa. Curry nie dodaję, bo mi tutaj nie pasuje. No i nie zagęszczam mąką. Jeśli sos jest za rzadki po otworzeniu, to dopiero wtedy, podgrzewając, go zagęszczam. Jakoś boję się tej mąki ziemniaczanej zamkniętej w słoiku.
W tym roku zbieram składniki na potrójną porcję. Sos jest pyszny z ryżem długoziarnistym. Polecam bardzo, szybko się robi wbrew pozorom i w smaku jest bardzo podobny do jednego z sosów Uncle Ben's tych ze słoika. Ale wiadomo domowy lepszy
icon_mrgreen.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Zrobiłam i ja. Tym razem dałam świeżego ananasa i jak zwykle ograniczyłam cukier
do 1 szklanki. Pychota
lecker.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
U mnie w tym roku też tylko ze szklanką cukru. Przecier - z ok. 3, 5 kg śliwkowych pomidorów.
Dodatki - 2 słoiczki pędów bambusa, 4 duże papryki, 4 duże marchewki, 4 duże cukrowe cebule, dwie puszki ananasa, ziarna z trzech kolb kukurydzy.
Przyprawy - duża główka czosnku, dwie świeże papryczki chili, świeży imbir, pieprz, sól, 2 łyżki sosu hoisin, dwie łyżki sosu ostrygowego, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka kuminu.
Wyszło mi 13 półlitrowych słoików.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Joanno-dobry pomysł z tym imbirem i papryczką. Może następnym razem
wypróbuję.
wink.gif
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Joanna @ 21 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=753408Tak, V - 4 jest lepszy.
Dla wygody posłużę się opisem skopiowanym ze strony dystrybutora:
"Nowa genaracja V-hebla.
Dzięki zastosowaniu odpowiednio zamocowanego ostrza umożliwia krojenie warzyw i owoców w kostkę bez pomocy noża jak odbywa sie to w V-heblu poprzedniej edycji.
Kroi warzywa w trzy grubości plastrów: kostkę 1,6mm, 3,5mm , 7,00mm, słupki 1,6mm, 3,5 mm, 7,00 mm.
Specjalne zabezpieczenie ostrza głownego "V" przed skaleczeniem palcy po zakończeniu pracy. "

Podobają mi się zwłaszcza trzy ostatnie opcje, a kocham go przede wszystkim za moje ulubione julienne.
icon_smile.gif
icon_wink.gif
Na ktorym ustawieniu najlepiej zetrzec marchew do tego sosu?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Kroiłam marchewkę w julienne i w grubsze słupki. Osobiście wolę większe, ale mniejsze też się sprawdzą; co kto lubi.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,294
1,346
113
Pierwszy raz dziś zrobiłam ten sos. Z połowy porcji wyszło mi 9 słoików dżemowych.
Okazał się, faktycznie, bardzo smaczny.

sos_s_odko_kwa_ny.jpg
 

Załączniki

  • sos_s_odko_kwa_ny.jpg
    sos_s_odko_kwa_ny.jpg
    32.2 KB · Wyświetleń: 28

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Wyciągam, bo przecier pomidorowy już się odparowuje, czas sprawdzić pozostałe składniki.

EDIT:
Przecier z ok. 4,5 kg pomidorów, 4 duże papryki (mogłam dać 5), 6 marchewek, 4 duże cukrowe cebule, dwie puszki ananasa, dwie puszki kukurydzy, szklanka cukru, szklanka octu, 2 lekko czubate łyżki maizeny.
Przyprawy - duża główka czosnku, dwie świeże papryczki chili, świeży imbir, pieprz cytrynowy, 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 3 łyżki soli, 2 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki słodkiego sosu chili, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kuminu. Wyszło równiutko 16 słoików półlitrowych.

LaKafka @ 28 Aug 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1586920No i nie zagęszczam mąką. Jeśli sos jest za rzadki po otworzeniu, to dopiero wtedy, podgrzewając, go zagęszczam. Jakoś boję się tej mąki ziemniaczanej zamkniętej w słoiku.
Nie ma się czego bać. Ja co prawda używam skrobi kukurydzianej, ale to niemal to samo co ziemniaczana, a niedawno znalazłam zapomniany słoiczek z 2013 roku, który otworzyłam z pewną nieśmiałością, ale który okazał się zupełnie dobry.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,294
1,346
113
Joanna @ 20 Aug 2018 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1636218...niedawno znalazłam zapomniany słoiczek z 2013 roku, który otworzyłam z pewną nieśmiałością, ale który okazał się zupełnie dobry.
Robiłam ten sos jeden raz w 2016 roku. Dziś, po 3 latach, otworzyłam słoik i jest jak dopiero zrobiony. Będzie z nim na dzisiejszy obiad kurczak. Dodam jeszcze, że ja nie mam piwnicy ani innego chłodnego miejsca i przetwory trzymam w szafkach w kuchni. Oczywiście wszystkie pasteryzuję metodą Bei w piekarniku.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Wyciągam. Będzie wersja jak poprzednio, tylko ze świeżą kukurydzą i pędami bambusa.
 
Ostatnia edycja:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,294
1,346
113
U mnie jest cebula, marchewka, papryka czerwona i żółta, imbir, ananas, pędy bambusa. Z mniej więcej połowy porcji wyszło mi 8 słoików dżemowych i 2 większe.

IMG_20230928_142848.jpg
Kukurydzy nie dodaję, bo jej nie lubię.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Powiem Ci, że mnie też kiedyś bardziej smakowała, ale chłopaki lubią, więc daję. Poza tym nie muszę podpisywać słoików, bo dzięki niej mają charakterystyczny wygląd. ;)
EDIT:
IMG_20230930_102450.jpg
Przecier z ok. 5 kg pomidorów plus 500 ml passaty, 5 papryk, 5 cebul, 2 puszki ananasa (sok i owoce), 3 słoiczki pędów bambusa, ziarna z 4 kolb kukurydzy, 6 dużych marchewek.
Marchew pokrojoną w słupki i kukurydzę podgotowalam oddzielnie i dodałam do sosu razem z ananasem i pędami bambusa. Wyszło 16 słoików półlitrowych i jeden dżemowy dla kolegi pracującego poza domem, który się skarży, że mu żona nie chce szykować słoików. ;)
 
Ostatnia edycja: