Sos słodko-kwaśny

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
CYTATCieszę się, że smakowało. W swojej wersji też dodałam o szklankę curku mniej z trzema to by już było tylko słodkie
Smakowało tak, że wyżarli (-śmy
icon_mrgreen.gif
) chyba jedną trzecią wszystkiego, w rezultacie wyszło mi 7 półlitrowych słoików, jutro jadę znowu po pomidory i resztę na następną partię
icon_smile.gif


CYTATDziuniu przecierałaś te 3kg?
Oczywiście
icon_mrgreen.gif
Ja w sezonie przetwarzam ok. 80-100 kg pomidorów, więc co to jest te 3 kilo
icon_rolleyes.gif
icon_lol.gif
icon_wink.gif
 

londynka

Member
Sie 18, 2007
16
0
0
ja potraktowałam pomidory, cebulke, czosnek i papryke przyrzadem do szatkowania cebulki - takie proste urzadzonko za 15 zł, robi sie migusiem!
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Tak, w przecierze, czyli kolejno:
1. gotowanie pomidorów ze skórką
2. przecieranie
3. gotowanie przecieru z cebulą i czosnkiem przez ok. 1/2 godziny - aż cebula będzie szklista
4. dodanie składników smakowych, a z warzyw najpierw marchewka i gotowanie ok. 10 minut
5. dodanie papryki, ananasa i pędów bambusa i gotowanie przez następne 10 minut
Tym sposobem warzywa nie są rozgotowane ale takie al dente
icon_smile.gif
Ale jak ktoś lubi miękkie to może dodać wszystko od razu
icon_smile.gif

Idę zaraz wkładać drugi gar do słoików
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Dzięki Dziuniu za błyskawiczną odpowiedź!
icon_smile.gif
anbetung.gif

No to przechodzę do punktu trzeciego...
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
U mnie było tylko oblizywanie gara
icon_mrgreen.gif


Ja cię z tymi pomidorami podziwiam
anbetung.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Wlasnie chrupiace warzywa lubie, a marchewka ma tendencje mieknac w sosie. O bambusie nie wiem.
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Mnie wyszło 8 słoików półlitrowych. Ocet zamieniłam częściowo na ocet winny, marchewek dałam jednak za mało, bo tylko 2 i zginęły gdzieś w odmętach sosu.
W tym roku mam wyjątkową awersję do produkcji przetworów, ale na ten sos się skusiłam i bardzo się cieszę, bo jest pyszny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
tez zrobilam. pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyszny
mniam.gif

bedzie powtorka. na pewno
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Dobre!
mniam.gif

Odpuściłam sobie kukurydzę, curry i pieprz, za to dałam odrobinę japońskieog sosu sojowego i trochę utartego na tarce świeżego imbiru. Do octu spirytusowego dodałam nieco octu winnego z sherry. Zamiast sproszkowanego chilli, dałam sosu piri -piri. Warzywa dusiłam krótko, by zostały chrupiące. Tak jak Dziunia, dołożyłam marchewkę w słupkach i pędy bambusa.
Też mi wyszło równiutko osiem półlitrowych słoików.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
259
0
16
Robię ten sos już chyba 3 raz , przepis mam z Czarnej Oliwki , prawie identyczny , tylko czosnek jest granulowany( suszony , 1 łyżeczka ) . I naprawdę nie wymaga pasteryzacji , tylko trzeba wkładać gorący sos do gorących słoików ( ja wyparzam w piekarniku kilka minut ) . Po co dodawać sobie pracy ? Aha , marchewkę też dodaję pokrojoną w słupki , dawniej obgotowywałam osobno , ale doszłam do wniosku , że nie warto.
icon_smile.gif
)
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Będę dziś robić kolejną porcję i przy okazji - kolejną wersję. Pierwsza była z pędami bambusa, druga - z kukurydzą ( dla dziecka, które ją uwielbia), trzecia - z suszonymi grzybami shitake, a dzisiejsza - z kiełkami soi. Wszystkie obowiązkowo z marchewką.
icon_smile.gif

Dzięki za taki inspirujący przepis!
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zrobiłam!!! (ze względu na remont kuchni nie mogłam wcześniej)

Dałam marchewkę i pędy bambusa, kukurydzę, cebulę, czosnek, paprykę czerwoną i - zamiast żółtej - zieloną. Zamiast chilli - pieprz cayenne, curry - szczypta, zrezygnowałam z musztardy.

Naprawdę super sos, będzie dziś z ryżem i kurczakiem.
icon_razz.gif


Dziękuję za świetny przepis!
daumen.gif
anbetung.gif


Się robi:
S4020847.jpg


Zrobiony!:
S4020851.jpg


wink.gif
 

Załączniki

  • S4020847.jpg
    S4020847.jpg
    457.3 KB · Wyświetleń: 9
  • S4020851.jpg
    S4020851.jpg
    715.4 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Z kurczakiem i ryżem

S4020855.jpg
 

Załączniki

  • S4020855.jpg
    S4020855.jpg
    846.7 KB · Wyświetleń: 8

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
joannas @ 12 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=581388Zabieram się do zrobienia z podwójnej porcji. Pytanie, jak pokroic 2 kg cebuli i nie wypłakac sobie oczu?
Okulary załóż
icon_wink.gif

Ja bym do robota wrzuciła i poszatkowała (Ty pewnie masz takie ustrojstwo - ja sie jeszcze nie dorobiłam
icon_wink.gif
)
joannas @ 12 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=581388Jak szybko pokroic marchewkę w ładne słupki?
A w krązki nie może być
icon_question.gif

Tak to Ci moge pomóc w ciachaniu
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
No dobraaaaaaaaa <załamka> - niech juz beda te slupki ale nie recze, że mi proste wyjdą
icon_mrgreen.gif

icon_wink.gif


Miłej pracy
daumen.gif