Sos słodko-kwaśny

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ja kroję marchewkę wzdłóż na kilka plastrów, a potem w paseczki. Ale ta moja metoda to pewnie żadna nowość...
Może ktoś ma lepszy system...
gruebel_2.gif
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Teraz moja kolej
icon_biggrin.gif

Moje pierwsze "słoikowe danie" :O
Trzymajcie kciuki ... ;)
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
joannas @ 12 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=581388Zabieram się do zrobienia z podwójnej porcji. Pytanie, jak pokroic 2 kg cebuli i nie wypłakac sobie oczu?
Jak szybko pokroic marchewkę w ładne słupki?
Dobrej rady poszukuję.
icon_mrgreen.gif
Cebulę trzeba kroić w przeciągu, tzn. przy otwartym oknie no i lepiej robić to szybko
icon_wink.gif
Ja kroiłam w piórka.
Marchewkę najpierw kroi się na skośne plasterki, a potem te plasterki w zapałkę, szybko idzie. Szybciej będzie pewnie v-heblem
icon_smile.gif
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Ja na cebuli testowałam nowy tusz wodoodporny ^^ Spisał się na medal
icon_wink.gif


A sos jest pyszny !! Dziękuję za przepis
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anbetung.gif

Ide poszukac info
icon_mrgreen.gif


Zaraz nas pogonia
icon_wink.gif
 

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Muszę podzielić prace i nie wiem w jakim momencie najlepiej zakończyć dzisiaj. Póki co mam przecier i posiekana cebulę- malakser świetnie się spisał. Niestety nie mam słodkiej papryki i słoików- jutro wydobędę z piwnicy. Jak myślicie dodać wszystko oprócz tej papryki ( jutro dokupię). Poprzestać na dodaniu dzisiaj tylko cebuli? Jutro będę musiała i tak podgrzać, więc może jutro dodam mąkę ziemniaczaną? Sama nie wiem...

Mam jeszcze jeden problem. Mam za mały garnek na podwójną porcję.
dump.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Cebulę dzisiaj zagotuj w przecierze choć raz bo posiekana zgorzknieje do jutra, resztę jutro zrobisz. Ja mąki w ogóle nie dodawałam za drugim razem, sos sam się zagęścił
icon_smile.gif
 

lesia1

Member
Maj 25, 2007
20
0
0
Bardzo dobry ten sosik. Zrobilam z 1,5 porcji z małymi modyfikacjami. Moim zdaniem cukru jest za duzo, dalam 3 szklanki , ale na 1,5 porcji , a i tak jest dosc słodki. Zrzygnowalam z musztardy ,a chili dalam tylko spora szczypte.
Z dodatkow oczywiscie marchewka, kiełki soi, i kilka pieczarek. Meżuś był zachwycony i chyba dorobie jeszcze kilka sloikow. A i w zadnym markecie nie bylo u nas pędów bambusa.
icon_sad.gif

Tak wyglada moj sosik w słoiku i na patelni z kuciakiem.

slodkwas.jpgslodkwas1.jpg
 

Załączniki

  • slodkwas1.jpg
    slodkwas1.jpg
    73.9 KB · Wyświetleń: 7
  • slodkwas.jpg
    slodkwas.jpg
    44.1 KB · Wyświetleń: 7

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Od czasu mojego pierwszego wpisu w tym wątku, robiłam go już kilkakrotnie. Jest genialny!
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0