- Cze 24, 2005
- 16,676
- 515
- 113
Na początek dziękuję Mirabbelce ,,bo znalazła sposób na zakwas bezglutenowy
Zakwas
ok 10 dag mąki (ryżowej ,gryczanej z niepalonej gryki,kukurydzianej,jaglanej,amarantusowj)
trochę soku z cytryny-ok 1 łyżeczki(moze być sok domowy z kwaśnych jabłek ,ale z 2 łyżki)-bardzo ważny dodatek
woda gazowana-obowiązkowo i dużo ciepła ok 30 stopni
( zimą stoją na kaloryferze) ,mieszam 2 razy dziennie ,dolewam tej wody gazowanej i dosypuję co 2-3 dni trochę mąki ,a jak piekę zostawiam 1 czubatą łyżeczkę zakwasu ,a resztę to świeża mąka i gazowana woda
Tu uwaga do mąki
lepsze mąki są domowe np mielone w młynku do kawy,są smaczniejsze chleby
Chleb
CHLEB BEZGLUTENOWY
1 szklanka zakwasu(myślę ,że każdy bezglutenowy może być,choć gryczany najmniej babelkuje ,choć najładniej wygląda i pachnie)a najlepiej dwa mieszane tu był kukurydziany i ryżowy
1 szklanka mąki z ryżu(zmielony pełny ryż)
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki z qwinoa
1/2 szklanki mąki jaglanej lub z amarantusa(ale chyba każda bezglutenowa może być )
ew .2-3 łyżki mąki(skrobi) ziemniaczanej
trochę soli
2-3 łyżki oleju na zimno
4 łyżki (czubate) siemienia lnianego ,zmielić i wymieszać z
1 szklanką wrzątku,wystudzić ,ubić
zagnieść ciasto chlebowe dolewając wody lub wody gazowanej(wtedy trochę lepiej rośnie ,chyba)
przełożyć do malutkiej keksówki ( natluszczonej ,posypanej kukurydzianką)
tak 2-3 niżej od krawędzi,rosło w kuchence z czteroma świeczkami ,po 3 -4 godzinach ,wyjelam świeczki ,a właczylam kuchenkę na 220 stopni ,piekło się ok 40 minut,a potem zmiejszyłam do 190 stopni
Pod koniec ,kilka razy spryskałam chleb,skórka zrobiła się błyszcząca
Wyjełam ,wystudziłam na kratce
Chleb wychodzi smaczny nie kruszy się dobrze kroi ,ten ,,glut ”z siemienia fanie trzyma całość w kupie
Robiłam takie wersje tego chleba
-sama maka gryczana - z nie palonej kaszy gryczanej
-po połowie czyli po 1,5 szklanki mąki gryczanej i kukurydzianej(a zakwasy wtedy kukurydziany i gryczany)
- po połowie gryczana i jaglana
-po połowie gryczana i z ryżu ciemnego
-po połowie ryżowa i kukurydziana
Ważne
1 szklanka zakwasu bezglutenowego(najlepiej z dwa rodzaje)
3 szklanki maki bezglutenowej(mieszam różne)
ten glut z siemienia lnianego(4 łyżki +szklanka wrzątku ,wystudzić)
sól
trochę oleju i....
musi się udać
Zakwas
ok 10 dag mąki (ryżowej ,gryczanej z niepalonej gryki,kukurydzianej,jaglanej,amarantusowj)
trochę soku z cytryny-ok 1 łyżeczki(moze być sok domowy z kwaśnych jabłek ,ale z 2 łyżki)-bardzo ważny dodatek
woda gazowana-obowiązkowo i dużo ciepła ok 30 stopni
( zimą stoją na kaloryferze) ,mieszam 2 razy dziennie ,dolewam tej wody gazowanej i dosypuję co 2-3 dni trochę mąki ,a jak piekę zostawiam 1 czubatą łyżeczkę zakwasu ,a resztę to świeża mąka i gazowana woda
Tu uwaga do mąki
lepsze mąki są domowe np mielone w młynku do kawy,są smaczniejsze chleby
Chleb
CHLEB BEZGLUTENOWY
1 szklanka zakwasu(myślę ,że każdy bezglutenowy może być,choć gryczany najmniej babelkuje ,choć najładniej wygląda i pachnie)a najlepiej dwa mieszane tu był kukurydziany i ryżowy
1 szklanka mąki z ryżu(zmielony pełny ryż)
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki z qwinoa
1/2 szklanki mąki jaglanej lub z amarantusa(ale chyba każda bezglutenowa może być )
ew .2-3 łyżki mąki(skrobi) ziemniaczanej
trochę soli
2-3 łyżki oleju na zimno
4 łyżki (czubate) siemienia lnianego ,zmielić i wymieszać z
1 szklanką wrzątku,wystudzić ,ubić
zagnieść ciasto chlebowe dolewając wody lub wody gazowanej(wtedy trochę lepiej rośnie ,chyba)
przełożyć do malutkiej keksówki ( natluszczonej ,posypanej kukurydzianką)
tak 2-3 niżej od krawędzi,rosło w kuchence z czteroma świeczkami ,po 3 -4 godzinach ,wyjelam świeczki ,a właczylam kuchenkę na 220 stopni ,piekło się ok 40 minut,a potem zmiejszyłam do 190 stopni
Pod koniec ,kilka razy spryskałam chleb,skórka zrobiła się błyszcząca
Wyjełam ,wystudziłam na kratce
Chleb wychodzi smaczny nie kruszy się dobrze kroi ,ten ,,glut ”z siemienia fanie trzyma całość w kupie
Robiłam takie wersje tego chleba
-sama maka gryczana - z nie palonej kaszy gryczanej
-po połowie czyli po 1,5 szklanki mąki gryczanej i kukurydzianej(a zakwasy wtedy kukurydziany i gryczany)
- po połowie gryczana i jaglana
-po połowie gryczana i z ryżu ciemnego
-po połowie ryżowa i kukurydziana
Ważne
1 szklanka zakwasu bezglutenowego(najlepiej z dwa rodzaje)
3 szklanki maki bezglutenowej(mieszam różne)
ten glut z siemienia lnianego(4 łyżki +szklanka wrzątku ,wystudzić)
sól
trochę oleju i....
musi się udać