chleb bezglutenowy

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Na początek dziękuję Mirabbelce ,,bo znalazła sposób na zakwas bezglutenowy
Zakwas
ok 10 dag mąki (ryżowej ,gryczanej z niepalonej gryki,kukurydzianej,jaglanej,amarantusowj)
trochę soku z cytryny-ok 1 łyżeczki(moze być sok domowy z kwaśnych jabłek ,ale z 2 łyżki)-bardzo ważny dodatek
woda gazowana-obowiązkowo i dużo ciepła ok 30 stopni
( zimą stoją na kaloryferze) ,mieszam 2 razy dziennie ,dolewam tej wody gazowanej i dosypuję co 2-3 dni trochę mąki ,a jak piekę zostawiam 1 czubatą łyżeczkę zakwasu ,a resztę to świeża mąka i gazowana woda
Tu uwaga do mąki
lepsze mąki są domowe np mielone w młynku do kawy,są smaczniejsze chleby
Chleb
CHLEB BEZGLUTENOWY
1 szklanka zakwasu(myślę ,że każdy bezglutenowy może być,choć gryczany najmniej babelkuje ,choć najładniej wygląda i pachnie)a najlepiej dwa mieszane tu był kukurydziany i ryżowy
1 szklanka mąki z ryżu(zmielony pełny ryż)
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki z qwinoa
1/2 szklanki mąki jaglanej lub z amarantusa(ale chyba każda bezglutenowa może być )
ew .2-3 łyżki mąki(skrobi) ziemniaczanej
trochę soli
2-3 łyżki oleju na zimno
4 łyżki (czubate) siemienia lnianego ,zmielić i wymieszać z
1 szklanką wrzątku,wystudzić ,ubić
zagnieść ciasto chlebowe dolewając wody lub wody gazowanej(wtedy trochę lepiej rośnie ,chyba)
przełożyć do malutkiej keksówki ( natluszczonej ,posypanej kukurydzianką)
tak 2-3 niżej od krawędzi,rosło w kuchence z czteroma świeczkami ,po 3 -4 godzinach ,wyjelam świeczki ,a właczylam kuchenkę na 220 stopni ,piekło się ok 40 minut,a potem zmiejszyłam do 190 stopni
Pod koniec ,kilka razy spryskałam chleb,skórka zrobiła się błyszcząca
Wyjełam ,wystudziłam na kratce
000_0651.jpg
000_0652.jpg

Chleb wychodzi smaczny nie kruszy się dobrze kroi ,ten ,,glut ”z siemienia fanie trzyma całość w kupie


Robiłam takie wersje tego chleba
-sama maka gryczana - z nie palonej kaszy gryczanej
-po połowie czyli po 1,5 szklanki mąki gryczanej i kukurydzianej(a zakwasy wtedy kukurydziany i gryczany)
- po połowie gryczana i jaglana
-po połowie gryczana i z ryżu ciemnego
-po połowie ryżowa i kukurydziana
Ważne
1 szklanka zakwasu bezglutenowego(najlepiej z dwa rodzaje)
3 szklanki maki bezglutenowej(mieszam różne)
ten glut z siemienia lnianego(4 łyżki +szklanka wrzątku ,wystudzić)
sól
trochę oleju i....
musi się udać
 

Załączniki

  • 000_0651.jpg
    000_0651.jpg
    1.4 MB · Wyświetleń: 8
  • 000_0652.jpg
    000_0652.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 8

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
nie wiem , zakwas żytni nie jest bezglutenowy
Na zakwasie żytnim wychodzi bardzo smaczny chleb(ale nie jest on bezglutenowy ) gdzie połowa maki jest zytnia , a polowa kukurydziana lub gryczana (ważne ,żeby nei była z gryki palonej , ma być niepalona)
 

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
To mnie zaskoczyłaś bo myślałam że jest
icon_smile.gif
, o tym chlebku myślałam specjalnie dla przyjaciółki która jest alergikiem ale ona nie może pszenicy i paru innych produktów w tym jaj i cytrusów więc w wypiekach ma ograniczone pole manewru ale żyto to już tak. Miałam wrażenie więc że jest bezglutenowcem a tu proszę
icon_smile.gif
 

dwa.demonki

Member
Lis 2, 2010
6
0
0
Eksperymentując z opublikowanym tu przepisem udało mi się ostatnio upiec taki oto chlebek bezglutenowy:

bezglutenowy.jpg

Użyłam drożdży, ponieważ na samych zakwasach chleb nie chciał za bardzo rosnąć.

Przepis:
* 120g zakwasu (2x60g kukurydzianego i ryżowego)
* 300g mieszanki mąk (150g skrobii kukurydzianej, 100g mąki z ryżu brązowego, 50g gryczanej)
* 210ml wody
* 0.5 łyżeczki gumy guar
* 6g soli
* 6g drożdży świeżych + łyżeczka cukru i mleka
* 1 łyżka oleju
* łyżka siemienia lnianego mielonego + łyżka nasion siemienia
* 0.5 szklanki wrzątku

Drożdże zasypałam cukrem i mlekiem . Siemię lniane zalałam wrzątkiem i odstawiłam do ostygnięcia. Następnie wymieszałam go z zakwasami i częścią wody, dodałam rozpuszczone drożdże. Mąki, skrobię, gumę guar i sól wymieszałam osobno i w małych porcjach wsypywałam do mieszanki zakwasowo-drożdżowej, mieszając po wsypaniu każdej porcji. Po wmieszaniu połowy wlałam resztę wody i mieszałam do zużycia całej mąki. Na końcu wmieszałam łyżkę oleju. Przelałam ciasto do formy 24.5x10cm, zakryłam folią, żeby nie wyschło i odstawiłam do wyrośnięcia (do ciepłego pieca). Przed pieczeniem posmarowałam z wierzchu oliwą, żeby nie wyschło (poprzednio zrobiła się gruba wyschnięta skóra, w ogóle nie zarumieniona). Piekłam w temperaturze opadającej (jak zwykły chleb) przez 40 minut, na ostatnie 10 minut wyciągnęłam chleb z foremki i przewróciłam do góry nogami.
 

Załączniki

  • bezglutenowy.jpg
    bezglutenowy.jpg
    175.4 KB · Wyświetleń: 6

dwa.demonki

Member
Lis 2, 2010
6
0
0
Co zrobić, żeby skórka była tak ładnie wypieczona? U mnie zawsze wysycha i robi się jasna skorupa, pomimo zakrywania folią w trakcie wyrastania, smarowania olejem i spryskiwania wodą w trakcie pieczenia...
icon_sad.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Ano przepisy , są bardzo podobne do tego z pierwszego postu , bo Anię-Bajaderkę uczyłam takie chleby piec ja, a zakwas nauczyła nas robić nasza Mirabbelka
knuddelz.gif

Bardzo się cieszę ,że chleb się udał , bo bezglutenowy najłatwiejszy nie jest , niestety
a jak z ziemniaki tak się nie udał ?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lilias

Member
Gru 25, 2009
4
0
0
urósł ok. 1.5 raza, pod folią i ściereczką. w piekarniku podrósł trochę, a le potem opadł i skóra była oddzielona od miąższu olbrzymią dziurą. reszta to smętny zakalec. przepis zastosowałam, ale dodałam więcej wody bo nie magłam ciatsa wymieszać. i tak ło
icon_sad.gif
nie wyszło. nie zaglądałam, nie zmieniałąm temperatury, ale miałam tam miseczkę z wodą. już sama nie wiem co skopałam, ale mówią, że nadgorliwość gorsza faszyzmu
 

lilias

Member
Gru 25, 2009
4
0
0
sie nie poddam. inne wychodziły, ziemniaczkowy też powinien kiedyś się udać
icon_smile.gif
a mnie ten bezglutenowy ośmielił i zakwas kukurydziany nastawiłam (oprócz gryczanego i ryżowego oczywiście )
icon_smile.gif
 

nkamilos

Member
Wrz 30, 2011
2
0
0
Mam pytanie dla posiadaczek zakwasów bezglutenowych. Czy po ich zrobieniu (4-5 dniach)
przechowujecie je w lodówce? Przeczytałam gdzieś informację, że bezglutenowych się nie przechowuje
tylko od razu zużywa cały...
gruebel_2.gif

Ponoć przestaje działać. Czy to prawda?