Składniki:
kostka masła roślinnego (Kasia)/ albo kostka masła
1-2 łyżek cukru pudru
3 galaretki owocowe (np. czerwona, żółta, zielona)
1 paczka biszkoptów (okrągłych)
4 duże niezbyt dojrzałe banany
Przygotować 2 galaretki w/g przepisu w osobnych garnuszkach (ja robię galaretki na mniejszej niż w przepisie ilości wody, aby szybciej tężały).
Zostawić do przestudzenia.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy zmiksowane banany, na koniec wlewamy lekko ciepłą galaretkę w kolorze żółtym. Wszystko dobrze, delikatnie mieszamy.
Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki (ok 20 -30 min), ale sprawdzamy aby masa nam nie stężała.
Na dnie okrągłej tortownicy układamy warstwę namoczonych w zielonej galaretce biszkoptów. Uważamy, aby ich zbytnio nie 'rozciapciać' - czyli nie moczymy ich długo w galaretce.
Po chwili wylewamy na to tężejącą masę bananową. Ponownie wstawiamy całość do lodówki.
Na koniec dekorujemy ulubionymi owocami i zalewamy 3-cią chłodną! galaretką.
kostka masła roślinnego (Kasia)/ albo kostka masła
1-2 łyżek cukru pudru
3 galaretki owocowe (np. czerwona, żółta, zielona)
1 paczka biszkoptów (okrągłych)
4 duże niezbyt dojrzałe banany
Przygotować 2 galaretki w/g przepisu w osobnych garnuszkach (ja robię galaretki na mniejszej niż w przepisie ilości wody, aby szybciej tężały).
Zostawić do przestudzenia.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy zmiksowane banany, na koniec wlewamy lekko ciepłą galaretkę w kolorze żółtym. Wszystko dobrze, delikatnie mieszamy.
Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki (ok 20 -30 min), ale sprawdzamy aby masa nam nie stężała.
Na dnie okrągłej tortownicy układamy warstwę namoczonych w zielonej galaretce biszkoptów. Uważamy, aby ich zbytnio nie 'rozciapciać' - czyli nie moczymy ich długo w galaretce.
Po chwili wylewamy na to tężejącą masę bananową. Ponownie wstawiamy całość do lodówki.
Na koniec dekorujemy ulubionymi owocami i zalewamy 3-cią chłodną! galaretką.