Ziemniaczane talarki*

Yamaya

Member
Lip 21, 2007
9
0
0
Szukałam , szukałam i nie znalazłam , mam nadzieję że nie zdubluję niczyjego przepisu.

Potrzebne będą :

Ziemniaki
Masło
Sól
Przyprawy
Folia do pieczenia

Ziemniaki myjemy dokładnie i kroimy na około 1cm talarki , wkładamy do garnka o gotujemy około 8-10 minut w osolonej lekko wodzie, odcedzamy i czekamy aż odparują , blachę do pieczenia wykładamy folią na folii rozkładamy ziemniaczki i pędzelkiem smarujemy wierzchy roztopionym masłem , obsypujemy paroma ziarnkami soli i dodajemy przyprawy ( ja robię w 3 wersjach ;) z curry , z czubrycą czerwoną lub mieszanką do grilla ) , wkładamy do piekarnika rozgrzanego ~190 stopni i pieczemy 20-25 minut.

Podajemy same lub z dipem czosnkowym / sosem Tatziki , ja robię je do szaszłyków Marokańskich, mój M się nimi zajada potrafi pochłonąć każdą ilość
icon_mrgreen.gif


Smacznego!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
dzieki za przepis! brzmi smakowicie!! z pewnoscia kiedys wyprobuje
icon_biggrin.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A ja sie spytam, czy na zimno tez się nadają do jedzenia, czy mocno tracą na smaku i gumowacieją?

Takie talarki ala chipsy, czasami robie sobie smażąc na tłuszczu, potem mieszam z sola, gro zmielonym pieprzem, ostra papryka i mmmmmm....
zahnlos.gif
Ale schodza w oka mgnieniu
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0