- Sty 24, 2006
- 1,462
- 0
- 36
Kurczak (ja robiłam z podwójnej piersi), masło, olej do smażenia, 2 cebulki
(najlepiej szalotki), butelka piwa jabłkowego ( Redd's), ok. 30 dkg pieczarek, kubek kwaśnej śmietany (ok. 200 ml), jabłka, natka pietruszki.
Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni trochę
masła i oleju i obsmażyć kurczaka z obu stron. W garnku zeszklić posiekaną cebulę na
maśle, przełożyć kurczaka i zalać piwem. Dusić ok. 15 min. odwracając
kurczaka od czasu do czasu. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle do
miękkości. Kurczaka wyjąć z sosu piwnego do innego naczynia. Do garnka z piwem i
cebulą wrzucić podsmażone pieczarki i wlać śmietanę. Sos gotować ok 10-15 min. aż
odparuje nadmiar wody, a sos się zagęści. Doprawić go solą i pieprzem.
Kiedy sos będzie gotowy, wrzucić z powrotem kurczaka i dusić razem ok. 5 min.
Obrane jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w dość grube plastry. Obsmażyć na maśle
(najlepiej sklarowanym) z obu stron.
Kurczaka w sosie posypać natką pietruszki i podawać z plastrami jabłka.
źródło : forum.gazeta.pl
(najlepiej szalotki), butelka piwa jabłkowego ( Redd's), ok. 30 dkg pieczarek, kubek kwaśnej śmietany (ok. 200 ml), jabłka, natka pietruszki.
Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni trochę
masła i oleju i obsmażyć kurczaka z obu stron. W garnku zeszklić posiekaną cebulę na
maśle, przełożyć kurczaka i zalać piwem. Dusić ok. 15 min. odwracając
kurczaka od czasu do czasu. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle do
miękkości. Kurczaka wyjąć z sosu piwnego do innego naczynia. Do garnka z piwem i
cebulą wrzucić podsmażone pieczarki i wlać śmietanę. Sos gotować ok 10-15 min. aż
odparuje nadmiar wody, a sos się zagęści. Doprawić go solą i pieprzem.
Kiedy sos będzie gotowy, wrzucić z powrotem kurczaka i dusić razem ok. 5 min.
Obrane jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w dość grube plastry. Obsmażyć na maśle
(najlepiej sklarowanym) z obu stron.
Kurczaka w sosie posypać natką pietruszki i podawać z plastrami jabłka.
źródło : forum.gazeta.pl