- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
Jakiś czas temu spytałam Bee 73 o szwajcarskie wypieki i dostałam min taki przepis.Pierwsza zaleta to szybkość wykonania ,drugi jest bardzo przyjemnie wilgotny i na ciepło w 4 osoby zjada sie go szybko.Polecam .A zdjęcie uzupełnie za drugim razem.A teraz cytuję przepis ,,słowami"Bei
Salée au Sucre
( w tlumaczeniu doslownym bylo by to : ,, slone z cukrem )
300g maki
50g cukru
1/2 lyzeczki soli
75g masla
1.5dl letniego mleka
10-15g drozdzy
250g smietany (35-38%)
150g cukru
Drozdze rozpuscic w mleku. Make wymieszac z sola i cukrem. Rozpuscic maslo, dodac do maki razem z drozdzami, dobrze wyrobic. Przykryc, odstawic w cieple miejsce na ok. poltorej godz. Nastepnie wylozyc ciastem forme do tarty (uformowac brzeg) i odstawic do wyrosniecia jeszcze na 45 min.
Palcami nagniesc ciasto w formie ( obnizyc ), nastepnie na dno wsypac cukier a nastepnie wlac smietane.
Piec ok 20 min w temp. 180-200°C.
Salée au Sucre
( w tlumaczeniu doslownym bylo by to : ,, slone z cukrem )
300g maki
50g cukru
1/2 lyzeczki soli
75g masla
1.5dl letniego mleka
10-15g drozdzy
250g smietany (35-38%)
150g cukru
Drozdze rozpuscic w mleku. Make wymieszac z sola i cukrem. Rozpuscic maslo, dodac do maki razem z drozdzami, dobrze wyrobic. Przykryc, odstawic w cieple miejsce na ok. poltorej godz. Nastepnie wylozyc ciastem forme do tarty (uformowac brzeg) i odstawic do wyrosniecia jeszcze na 45 min.
Palcami nagniesc ciasto w formie ( obnizyc ), nastepnie na dno wsypac cukier a nastepnie wlac smietane.
Piec ok 20 min w temp. 180-200°C.
Ostatnią edycję dokonał moderator: