- Lis 21, 2006
 
- 15,180
 
- 3
 
- 0
 
Ryż Zachodzącego Słońca
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	
(na 2 osoby)
ryż
marchewka
cebula
1 / 2 puszki kukurydzy konserwowej
pędy bambusa – ok. 1 pełny widelec, wyciągnięty ze słoika
		
	
 
kiełki fasoli mung (opcjonalnie) – j.w.
ząbek czosnku
papryka słodka
curry
pieprz cayenne
sos sojowy
miód
olej sezamowy
olej do smażenia
1. Ugotować ryż.
Marchewkę obrać, pokroić w słupki, blanszować.
2. Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
Dodać łyżkę papryki słodkiej, pół łyżeczki curry i szczyptę pieprzu Cayenne.
Dodać marchewkę, smażyć ok. 5 min.
Dodać kukurydzę z puszki i pokrojone pędy bambusa. Wymieszać.
Wlać łyżkę sosu sojowego, łyżkę miodu wielokwiatowego, kilka kropel oleju sezamowego i wcisnąć ząbek czosnku. Wymieszać.
3. Dodać ugotowany ryż, mieszać do połączenia składników, smażyć razem przez chwilę.
Przed podaniem posypać kiełkami fasoli mung.
SMACZNEGO!
		
	
 
 
	
	
	
		
		
		
		
	
	
		
	
	
		
			
		
		
	
			
			
	
		
			
		
		
	
(na 2 osoby)
ryż
marchewka
cebula
1 / 2 puszki kukurydzy konserwowej
pędy bambusa – ok. 1 pełny widelec, wyciągnięty ze słoika
kiełki fasoli mung (opcjonalnie) – j.w.
ząbek czosnku
papryka słodka
curry
pieprz cayenne
sos sojowy
miód
olej sezamowy
olej do smażenia
1. Ugotować ryż.
Marchewkę obrać, pokroić w słupki, blanszować.
2. Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
Dodać łyżkę papryki słodkiej, pół łyżeczki curry i szczyptę pieprzu Cayenne.
Dodać marchewkę, smażyć ok. 5 min.
Dodać kukurydzę z puszki i pokrojone pędy bambusa. Wymieszać.
Wlać łyżkę sosu sojowego, łyżkę miodu wielokwiatowego, kilka kropel oleju sezamowego i wcisnąć ząbek czosnku. Wymieszać.
3. Dodać ugotowany ryż, mieszać do połączenia składników, smażyć razem przez chwilę.
Przed podaniem posypać kiełkami fasoli mung.
SMACZNEGO!
Załączniki
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: