- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
To jest jeden z tych przepisów co dostałam od Bey jak poprosiłam ją o szwajcarskie wypieki
Przez cały dzień suszyłam gruszki ,a potem je gotowałam i moczyłam,żeby zrobić ten chlebek
Teraz cytuję Bea 73
Chlebek gruszkowy (II) (zwany tez "Berawecke"
Skladniki :
120 g suszonych gruszek
80 g suszonych fig
80 g suszonych sliwek
50 g suszonych rodzynek korynckich
50 g suszonych rodzynek sultanskich
100 g orzechow
30 g cukru (drobnego)
5 cl wodki (eau-de-vie)
1/2 lyzeczki cynamonu, galki muszk. I gozdzikow (wszystko w proszku)
Na ciasto :
250 g maki
50 g masla
1 jajko
20 g cukru
10 cl mleka
1/2 lyzeczki soli
1 opakowanie suchych drozdzy
Do posmarowania :
1 zoltko
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
1 dzien :
Przygotowac owoce : gotowac gruszki 10 min ; odsaczyc i pokroic w kawaleczki ; wode zostawic ! ! !.
Pokroic rowniez sliwki i figi. Dodac rodzynki. Zalac 15 cl wody z gotowania gruszek i dodac alkohol. Przykryc sciereczka i odstawic na noc w temp. pokojowej.
2 dzien :
Przygotowac ciasto :
Rozrobic drozdze w letnim mleku i dodac 100g maki ; zostawic do wyrosniecia 15 min.
Do miski wsypac reszte maki, do srodka wbic jajko, dodac maslo, cukier i sol.
Wyrobic, dodac rozrobione drozdze, dobrze wyrobic. Przykryc sciereczka i odstawic na 1 godz.
Z ciasta uformowac prostokat (20cm na 30) i wylozyc na nim przygotowane wczesniej owoce (dobrze odsaczone) oraz orzechy (mozna zostawic ich kilka do dekoracji) zostawiajac ok. 3 cm wolny brzeg z kazdej strony. Zawinac najpierw brzegi, uformowac ladny chlebek, dobrze « skleic » konce. Posmarowac zoltkiem i udekorowac orzechami.
Piec 20 min w temp. 210° nastepnie 15 min na180°. Mozna przykryc papierem aluminiowym jesli zbyt szybko sie rumieni.
Tu jest orginał
http://cannelleetcacao.typepad.com/mon_web.../berawecke.html
zrobiłam i pachnie cały dom i to jak
a zamiast fig dałam domowe suszone jabłka
gruszki też są suszone i smarowałam samą śmietaną a nie żółtkiem
Jeszcze nie jedliśmy ,ale coś tak pachnącego musi być dobre

Przez cały dzień suszyłam gruszki ,a potem je gotowałam i moczyłam,żeby zrobić ten chlebek

Teraz cytuję Bea 73

Chlebek gruszkowy (II) (zwany tez "Berawecke"
Skladniki :
120 g suszonych gruszek
80 g suszonych fig
80 g suszonych sliwek
50 g suszonych rodzynek korynckich
50 g suszonych rodzynek sultanskich
100 g orzechow
30 g cukru (drobnego)
5 cl wodki (eau-de-vie)
1/2 lyzeczki cynamonu, galki muszk. I gozdzikow (wszystko w proszku)
Na ciasto :
250 g maki
50 g masla
1 jajko
20 g cukru
10 cl mleka
1/2 lyzeczki soli
1 opakowanie suchych drozdzy
Do posmarowania :
1 zoltko
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
1 dzien :
Przygotowac owoce : gotowac gruszki 10 min ; odsaczyc i pokroic w kawaleczki ; wode zostawic ! ! !.
Pokroic rowniez sliwki i figi. Dodac rodzynki. Zalac 15 cl wody z gotowania gruszek i dodac alkohol. Przykryc sciereczka i odstawic na noc w temp. pokojowej.
2 dzien :
Przygotowac ciasto :
Rozrobic drozdze w letnim mleku i dodac 100g maki ; zostawic do wyrosniecia 15 min.
Do miski wsypac reszte maki, do srodka wbic jajko, dodac maslo, cukier i sol.
Wyrobic, dodac rozrobione drozdze, dobrze wyrobic. Przykryc sciereczka i odstawic na 1 godz.
Z ciasta uformowac prostokat (20cm na 30) i wylozyc na nim przygotowane wczesniej owoce (dobrze odsaczone) oraz orzechy (mozna zostawic ich kilka do dekoracji) zostawiajac ok. 3 cm wolny brzeg z kazdej strony. Zawinac najpierw brzegi, uformowac ladny chlebek, dobrze « skleic » konce. Posmarowac zoltkiem i udekorowac orzechami.
Piec 20 min w temp. 210° nastepnie 15 min na180°. Mozna przykryc papierem aluminiowym jesli zbyt szybko sie rumieni.
Tu jest orginał
http://cannelleetcacao.typepad.com/mon_web.../berawecke.html
zrobiłam i pachnie cały dom i to jak
a zamiast fig dałam domowe suszone jabłka
gruszki też są suszone i smarowałam samą śmietaną a nie żółtkiem
Jeszcze nie jedliśmy ,ale coś tak pachnącego musi być dobre

