Dżem brzoskwiniowo waniliowy

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Boshka @ 5 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=576741Robil ktos z nektarynkami zamiast z brzoskwiniami? (sie len mi wlaczyl
icon_mrgreen.gif
)
Boshka, zrób, na pewno będzie dobry
icon_smile.gif


Margot @ 5 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=576776Dziuniu zrobiłam są ....hm połowe nie ma i to mówi samo za siebie
Porostu pyszny jest
Cieszę się że smakuje
icon_smile.gif
Ale ten z ananasem chyba najlepszy będzie, pachnie obłędnie
mniam.gif
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Do zrobienia!
Tylko niech się pogoda poprawi, żebym mogła nabyć brzoskwinie/nektarynki w rozsądnej cenie, a nie w warzywniaku koło domu, w którym cena główki sałaty osiągnęła dziś zawrotną cenę 4.50 zł.
I moze z jabłcem jakimś wymieszam, takie piękne antonówki są...
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Margot, ze świeżego, kupiłam wczoraj w Biedronce za 3,50 bodajże i jest masakrycznie wręcz słodki
icon_lol.gif
Sam ananas w kostkę drobną i brzoskwinie, jedna sztuka na 1 kg i 1/2 szklanki cukru
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
dokładnie tak, wanilii nie dałam bo ananas ma dość wyraźny aromat (bardziej chyba by tu kokos pasował) ale możesz dodać jeśli chcesz
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Dziuniu? Czy ta mandarynka powstrzymala brunatnienie brzoskwin?
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ker, mandarynka? Z mandarynką jeszcze nie robiłam
icon_lol.gif
ale to też dobry pomysł
daumen.gif
Może o cytrynę chodzi? To nie widzę specjalnej róznicy
icon_smile.gif

Żeby owoce nie były brązowe można smażyć już po godzinie po zasypaniu cukrem, ale pod warunkiem że albo brzoskwinie będą dojrzałe czyli miękkie, albo dodamy coś bardziej soczystego czyli mango lub ananas, mandarynki też mogą być
icon_smile.gif
Ja dzisiaj smazyłam wersję z ananasem właśnie po godzinie, ale prawdę mówiąc kolor bardzo się nie rózni od tego smażonego na drugi dzień bez ananasa. Aha, do wersji z mango dodałam ok. 1 cm startego świeżego imbiru i to jest to
daumen.gif
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
O, a moje nie zbrązowiały, chociaż sterczały w garze ponad 12 godzin. Cud jakiś.
Dowaliłam cztery antonówki. I zaraz chyba polecę po rum
zahnlos.gif

Niestety, coś czuję, że jeszcze je muszę pomęczyć, bo trochu rzadkawe wyszło, ale w smaku pierwsza klasa!
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Wypisz wymaluj jak moja breja
icon_wink.gif

Pyszna breja
icon_smile.gif
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Zrobilam z nektarynkami, tyle, ze z rozpedu zmiksowalam calosc dzemu. Bardzo dobry, choc po ostygnieciu wydaje mi sie, ze moglam go bardziej zagescic. Przy gotowaniu wydawalo mi sie, ze mozna juz ladowac do sloika. Z tym wlasnie czasem mam dylemat, czy juz czy jeszcze nie? W zeszlym roku robilam z winogron i wyszedl chyba najlepszy dotyczczas dzem, ale cholernie gesty i ciezko sie rozsmarowywal, bo za dlugo sie zastanawialam. A kolor mi wyszedl pomaranczowy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Zrobiłam i ja
icon_smile.gif
Ze sprezentowanych ogródkowych brzoskwiń, dodałam sok z cytryny bo słodkie były baaardzo, i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią - samej wanilii nie miałam. Wyszedł bardzo smaczny
mniam.gif


Margot @ 8 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=578985... nie wiem dlaczego lekko rózowy
gruebel_2.gif
,brzoskwinie były blade ,polskie taniutkie
Też zrobiłam z polskich bladych
icon_smile.gif
i też mi różowawy wyszedł - myślę że to od tego różu który był w okolicach pestki
icon_smile.gif


Ines @ 11 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=580479Z tym wlasnie czasem mam dylemat, czy juz czy jeszcze nie?
Ines - co jakiś czas wylewaj kapkę dżemu na talerzk i fru do lodówki - jak dobrze się ochłodzi to i skrzepnie do takiego stanu jaki by był gdybyś już skończyła gotować - jak krzepnie to ok - jak nie to gotować dalej
icon_smile.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Teraz bardzo niedogo w Biedronce nabyć można brzoskwinie więc dżem się robi
lecker.gif

u mnie będzie z ksylitolem
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Czy robił ktoś z was zimowe sałatki zamieniając ocet spirytusowy na domowy jabłkowy? Jeśli tak to jak to wpływa na smak, trwalośc? Jakie są proporcje tej zamiany, bo jabłkowy jest przecież słabszy?