- Sie 20, 2007
- 223
- 0
- 0
PANGA w sosie śmietanowym z czosnkiem, ziołami i sokiem z cytryny
Składniki:
PANGA (tyle, ile chcemy zjeść)
MASŁO (ok.80g na 2 płaty pangi)
kilka ząbków CZOSNKU
troszkę 30% ŚMIETANKI
CYTRYNY
OREGANO
BIAŁY PIEPRZ
ewentualnie inne PRZYPRAWY, które lubimy
SÓL
Rozmrożoną pangę (ostatnio próbowałam robić także z taką zamarzniętą, ale było b.dużo wody potem) solimy, posypujemy oregano, pieprzem z obu stron, wyciskamy 2 ząbki czosnku i także nacieramy rybkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na jakiś czas (można piec od razu, ale lepiej, żeby wszystko się przegryzło). Można także zamarzniętą pangę posypać przyprawami i wtedy marynuję się podczas rozmrażania i mamy więcej czasu
Masło mieszamy z oregano, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem (powstaje nam takie masełko czosnkowo-ziołowe, pyszne także do innych rzeczy).
Dno żaroodpornego naczynia wykładamy folią aluminiową (ewentualnie blachę) układamy pangę pokrojoną na kawałki, obok siebie, na każdą kładziemy plasterek cytryny i plasterek masła. Zawijamy brzegi foli. Wstawiamy do piekarnika, podpiekamy około 15 minut, wlewamy śmietankę (ok.150ml) wymieszaną z czosnkiem i przyprawami i wstawiamy jeszcze na trochę do piekarnika. (Sprawdzamy jej miękkość, jeśli nie jest już surowa, wyjmujemy i zajadamy się
)
p.s. Zdjęcia nie zdążyłam nigdy zrobić, gdyż znikała w tempie natychmiastowym! Ale postaram się kiedyś ją sfotografować!
Składniki:
PANGA (tyle, ile chcemy zjeść)
MASŁO (ok.80g na 2 płaty pangi)
kilka ząbków CZOSNKU
troszkę 30% ŚMIETANKI
CYTRYNY
OREGANO
BIAŁY PIEPRZ
ewentualnie inne PRZYPRAWY, które lubimy
SÓL
Rozmrożoną pangę (ostatnio próbowałam robić także z taką zamarzniętą, ale było b.dużo wody potem) solimy, posypujemy oregano, pieprzem z obu stron, wyciskamy 2 ząbki czosnku i także nacieramy rybkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na jakiś czas (można piec od razu, ale lepiej, żeby wszystko się przegryzło). Można także zamarzniętą pangę posypać przyprawami i wtedy marynuję się podczas rozmrażania i mamy więcej czasu
Masło mieszamy z oregano, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem (powstaje nam takie masełko czosnkowo-ziołowe, pyszne także do innych rzeczy).
Dno żaroodpornego naczynia wykładamy folią aluminiową (ewentualnie blachę) układamy pangę pokrojoną na kawałki, obok siebie, na każdą kładziemy plasterek cytryny i plasterek masła. Zawijamy brzegi foli. Wstawiamy do piekarnika, podpiekamy około 15 minut, wlewamy śmietankę (ok.150ml) wymieszaną z czosnkiem i przyprawami i wstawiamy jeszcze na trochę do piekarnika. (Sprawdzamy jej miękkość, jeśli nie jest już surowa, wyjmujemy i zajadamy się

p.s. Zdjęcia nie zdążyłam nigdy zrobić, gdyż znikała w tempie natychmiastowym! Ale postaram się kiedyś ją sfotografować!
Ostatnią edycję dokonał moderator: