- kaczka mrożona Barbie 2.020kg,
- 3-4 niewielkie jabłka renety lub boskopy, śliwki suszone,
- odrobina miodu,
- sól, pieprz, majeranek,czosnek Kaczkę rozmrozić, wyskubac pikcie
Przygotować na desce 2 zabki czosnku dokładnie roztarte z solą i pieprzem.
Tą mieszanką starannie natrzec całą kaczkę
Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, nawet na noc.
Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i w to miejsce nałozyć miodu. Jabłka włożyć do środka kaczki i spiąć ja uprzednio wycinając tłuszcz.
Tłuszczem tym wyłożyć dno brytfanny.
Ułożyć ptaka. Zamknąć bryfankę.
Wstawić do letniego piekarnika.Temperaturę doprowadzić do ok. 220st.
Gdy wytworzy się już pewna ilość tłuszczu i soku z jabłek - zmniejszyć temperaturę do 180-170st. i co chwila(dużo pracy!) polewć tym kaczkę
Można ją posmarować miodem...
Piec, piec, piec,aż patyk drewniany wkłuwany w kaczkę wchodzi jak w masło.
Na ostatnie pół godziny obłożyc kaczkę resztą jabłek, śliwkami suszonymi i już!
Podawać z kartoflamii lub kluskami sląskimi i surówką z czerwonej kapusty lub dynią.Smacznego - nie może się nie udać. A sos można na drugi dzien wykorzystać do klusek kładzionych też pycha.
- 3-4 niewielkie jabłka renety lub boskopy, śliwki suszone,
- odrobina miodu,
- sól, pieprz, majeranek,czosnek Kaczkę rozmrozić, wyskubac pikcie
Przygotować na desce 2 zabki czosnku dokładnie roztarte z solą i pieprzem.
Tą mieszanką starannie natrzec całą kaczkę
Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, nawet na noc.
Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i w to miejsce nałozyć miodu. Jabłka włożyć do środka kaczki i spiąć ja uprzednio wycinając tłuszcz.
Tłuszczem tym wyłożyć dno brytfanny.
Ułożyć ptaka. Zamknąć bryfankę.
Wstawić do letniego piekarnika.Temperaturę doprowadzić do ok. 220st.
Gdy wytworzy się już pewna ilość tłuszczu i soku z jabłek - zmniejszyć temperaturę do 180-170st. i co chwila(dużo pracy!) polewć tym kaczkę
Można ją posmarować miodem...
Piec, piec, piec,aż patyk drewniany wkłuwany w kaczkę wchodzi jak w masło.
Na ostatnie pół godziny obłożyc kaczkę resztą jabłek, śliwkami suszonymi i już!
Podawać z kartoflamii lub kluskami sląskimi i surówką z czerwonej kapusty lub dynią.Smacznego - nie może się nie udać. A sos można na drugi dzien wykorzystać do klusek kładzionych też pycha.
Ostatnią edycję dokonał moderator: