Skrzydełka w sosie słodko - ostrym

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
Skrzydełka z kurczaka w sosie słodko ostrym

Składniki
800 g skrzydełek z kurczaka


Na marynatę – sos

3 łyżki miodu
3 łyżki musztardy ostrej – ja użyłam Dijon
Kilka kropel sosu peri – peri (ja mam wersję extra hot)
4 łyżki ostrego ketchupu
Pół łyżeczki mieszanki ziół
Pół łyżeczki przyprawy cajun
Sól i pieprz
Pół łyżki słodkiej papryki
Pół łyżeczki ostrej papryki
4 łyżki oliwy
Pół łyżeczki jasnego sosu sojowego

Wszystkie składniki na marynatę – sos wymieszać dokładnie.
Skrzydełka umyć i osuszyć. Ułożyć w zamykanym naczyniu – ja użyłam plastikowego pojemnika do przechowywania żywności. Zalać skrzydełka marynatą. Wstawić na min 20 h do lodówki. Po tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200 st. Skrzydełka wraz z sosem przełożyć na brytfankę - ja piekłam w ceramicznej formie. Piec ok. 50 min, obracając, i polewając sosem, co ok. 15 – 20 min. Wychodzą obłędne – mięso samo odchodzi od kości, skórka jest lekko chrupiąca i słodkawa.
Ja podałam dziś z prażonym ryżem i sałatką z pomidora i ogórka

Po prostu pycha

A najwięcej człowiek się zmęczy przy jedzeniu ;)

P8250034.jpg


P8250035.jpg


P8250038.jpg
 

witek

Member
Cze 21, 2007
6,114
0
0
Agatka @ 25 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=569240Wychodzą obłędne – mięso samo odchodzi od kości, skórka jest lekko chrupiąca i słodkawa.
Ja podałam dziś z prażonym ryżem i sałatką z pomidora i ogórka

Po prostu pycha

A najwięcej człowiek się zmęczy przy jedzeniu ;)
Nie masz sumienia. Od samego czytania ślinotoku można dostać a tu jeszcze te fotki
icon_biggrin.gif


Nie zostało Ci z jedno przypadkiem
lecker.gif