- Lis 13, 2005
- 9,188
- 2,742
- 113
Przepis wycięty kilka lat temu z jakiejś gazety. Niestety nie pamiętam tytułu.
Robię go często, jak nie mam czasu albo ochoty na dłuższe gotowanie.
Makaron z suszonymi pomidorami
Na zdjęciu jeszcze nie posypany serem.
słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
2 ząbki czosnku
słoiczek kaparów
1 łyżeczka whisky lub koniaku (opcjonalnie)
sok z połowy cytryny
troszkę maggi lub sosu sojowego
paczka dobrego makaronu tagiatelle lub farfalle
parmezan
Oliwą z pomidorów smażymy na patelni razem z wyciśniętym czosnkiem, kaparami, łyżeczką alkoholu, sokiem z cytryny i maggi. Do sosu dodajemy pokrojone pomidory.
W wodzie z odrobiną oliwy gotujemy makaron al dente. Gotowy makaron mieszamy z sosem i posypujemy świeżo startym parmezanem.
Ja dodaję sos sojowy taki mniej słony (nie używam maggi), alkohol daję jakikolwiek. Ostatnio rum, bo miałam otwarty.
Robię go często, jak nie mam czasu albo ochoty na dłuższe gotowanie.
Makaron z suszonymi pomidorami
Na zdjęciu jeszcze nie posypany serem.

słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
2 ząbki czosnku
słoiczek kaparów
1 łyżeczka whisky lub koniaku (opcjonalnie)
sok z połowy cytryny
troszkę maggi lub sosu sojowego
paczka dobrego makaronu tagiatelle lub farfalle
parmezan
Oliwą z pomidorów smażymy na patelni razem z wyciśniętym czosnkiem, kaparami, łyżeczką alkoholu, sokiem z cytryny i maggi. Do sosu dodajemy pokrojone pomidory.
W wodzie z odrobiną oliwy gotujemy makaron al dente. Gotowy makaron mieszamy z sosem i posypujemy świeżo startym parmezanem.
Ja dodaję sos sojowy taki mniej słony (nie używam maggi), alkohol daję jakikolwiek. Ostatnio rum, bo miałam otwarty.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: