Makaron z suszonymi pomidorami

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,423
113
Przepis wycięty kilka lat temu z jakiejś gazety. Niestety nie pamiętam tytułu.
Robię go często, jak nie mam czasu albo ochoty na dłuższe gotowanie.


Makaron z suszonymi pomidorami
Na zdjęciu jeszcze nie posypany serem.

R__ne_006_1.jpg

słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
2 ząbki czosnku
słoiczek kaparów
1 łyżeczka whisky lub koniaku (opcjonalnie)
sok z połowy cytryny
troszkę maggi lub sosu sojowego
paczka dobrego makaronu tagiatelle lub farfalle
parmezan

Oliwą z pomidorów smażymy na patelni razem z wyciśniętym czosnkiem, kaparami, łyżeczką alkoholu, sokiem z cytryny i maggi. Do sosu dodajemy pokrojone pomidory.
W wodzie z odrobiną oliwy gotujemy makaron al dente. Gotowy makaron mieszamy z sosem i posypujemy świeżo startym parmezanem.

Ja dodaję sos sojowy taki mniej słony (nie używam maggi), alkohol daję jakikolwiek. Ostatnio rum, bo miałam otwarty.
 

Załączniki

  • R__ne_006_1.jpg
    R__ne_006_1.jpg
    24.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

an666

Member
Lis 22, 2007
28
0
0
Ja czesto robie cos takiego a procz suszonych pomidorow daje jeszce poloweczki pomidorkow koktajlowych , wtedy jest bardzo pomidorowo i pysznie, parmezan obowiazkowy:)))