- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
zaczyn
paczka suchych drozdzy
1 lyzeczka drozdzy
1/2 szkl letniej wody
ciasto
3 szkl wody
1 lyzeczka soli
3 lyzeczki ouzo (mozna pominac)
1 i 1/2 + szkl maki
olej
miod i cynamon do smaku
Skladniki zaczynu wymieszac i zostawic na 10 min.
Wymieszac wode z sola i wodka. Mieszajac dodac make i drozdze.
W razie potrzeby dodac makiwiecej. Ciasto ma byc rzadkie, ale nie az takie jak na nalesniki. Porownywalne do przecietnego proszkowego jak banalne Iki czy na oleju. Niestety sporo przepisow greckiech jest "na oko".
Zostawic do wyrosniecia na 45min.
Rozgrzac olej. Ciasto nabierac lyzka umoczona w wodzie, smazyc jak paczki (no moze raczej na zloto niz brazowo) i osaczac.
Przed kazdym loukoumada zmoczyc lyzke, zeby ciasto nie lepilo sie.
Podawac polane podgrzanym miodem (tylko do rozpuszczenia) i posypane cynamonem.
zdjecie kiepskie, ale wkleje.
Przepis od tych pan http://www.3greeksisters.com/reviews.php z festiwalu greckiego.
paczka suchych drozdzy
1 lyzeczka drozdzy
1/2 szkl letniej wody
ciasto
3 szkl wody
1 lyzeczka soli
3 lyzeczki ouzo (mozna pominac)
1 i 1/2 + szkl maki
olej
miod i cynamon do smaku
Skladniki zaczynu wymieszac i zostawic na 10 min.
Wymieszac wode z sola i wodka. Mieszajac dodac make i drozdze.
W razie potrzeby dodac makiwiecej. Ciasto ma byc rzadkie, ale nie az takie jak na nalesniki. Porownywalne do przecietnego proszkowego jak banalne Iki czy na oleju. Niestety sporo przepisow greckiech jest "na oko".
Zostawic do wyrosniecia na 45min.
Rozgrzac olej. Ciasto nabierac lyzka umoczona w wodzie, smazyc jak paczki (no moze raczej na zloto niz brazowo) i osaczac.
Przed kazdym loukoumada zmoczyc lyzke, zeby ciasto nie lepilo sie.
Podawac polane podgrzanym miodem (tylko do rozpuszczenia) i posypane cynamonem.
zdjecie kiepskie, ale wkleje.
Przepis od tych pan http://www.3greeksisters.com/reviews.php z festiwalu greckiego.
Ostatnią edycję dokonał moderator: