Oponki jabłkowe w cieście piwnym:
7-8 jabłek
25 dkg maki tortowej
szczypta soli
3 łyżki cukru kryształu
2 łyżki cukru trzcinowego
4 jajka
300 ml piwa jasnego
cukier puder oraz cynamon do obtoczenia
Jabłka obieramy cienko. Kroimy w pierścienie takie centymetrowe - oczyszczamy z pestek (wycinamy kwadracik nożem)
I robimy ciasto:
Mąkę, cukry, sól, 2 całe jajka + 2 żółtka oraz piwo mieszamy. 2 białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy piwnej.
Jabłka maczamy w masie piwnej i smażymy na głębszym oleju ( tak by oponki pływały w nim)
Smażymy na złocisty kolor z obu stron. Po czym zaraz po wyjęciu obtaczamy w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.
Uwielbiam te oponki
7-8 jabłek
25 dkg maki tortowej
szczypta soli
3 łyżki cukru kryształu
2 łyżki cukru trzcinowego
4 jajka
300 ml piwa jasnego
cukier puder oraz cynamon do obtoczenia
Jabłka obieramy cienko. Kroimy w pierścienie takie centymetrowe - oczyszczamy z pestek (wycinamy kwadracik nożem)
I robimy ciasto:
Mąkę, cukry, sól, 2 całe jajka + 2 żółtka oraz piwo mieszamy. 2 białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy piwnej.
Jabłka maczamy w masie piwnej i smażymy na głębszym oleju ( tak by oponki pływały w nim)
Smażymy na złocisty kolor z obu stron. Po czym zaraz po wyjęciu obtaczamy w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.
Uwielbiam te oponki

Ostatnią edycję dokonał moderator: