Kalmary w zielonym sosie na talarkach ziemniaczanych*

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Przepis podstawowy zaczerpnęłam z kuchni.tv, a konkretnie z programu "Para w kuchni".

Nowy link znaleziony przez BeateSz: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_...onym-sosie.html

Po drodze pojawiło się kilka malutkich modyfikacji.
Zamiast swieżego kalmara (nie udało mi się kupić) - użyłam mrożone krążki.
Zamiast panierować kalamara w samej mące - panierowałam w cieście naleśnikowym.
Jako sosu zielonego użyłam zielonego pesto, zmieszanego z dressingiem z przepisu (ale z pominięciem świezej bazylii).

Efekt:

kalmary_na_talarkach_ziemniaczanych_1_.JPG

kalmary_na_talarkach_ziemniaczanych_2_.JPG

Polecam.
icon_smile.gif


EDIT: Przepis Kreglickich ze strony kuchni plus (wklepany zanim link znow zniknie
fiesgrins.gif
)

Składniki:
1 oczyszczony, duży kalmar
mąka
pieprz
olej

Na sos:
pęczek bazylii
pęczek natki pietruszki
ząbek czosnku
1/2 szklanki oliwy
sól, pieprz, cukier, cytryna

1. Składniki sosu zmiksować na gęsty sos. Kalmara pokroić w cienkie paski, posypać pieprzem i obtoczyć w mące.
2. Smażyć bardzo krótko na gorącym oleju.
3. Osączyć na papierze i wymieszać z sosem.
4. Gorące kalmary podawać na podsmażonych plastrach ziemniaków.
 

Załączniki

  • kalmary_na_talarkach_ziemniaczanych_1_.JPG
    kalmary_na_talarkach_ziemniaczanych_1_.JPG
    401.5 KB · Wyświetleń: 1
  • kalmary_na_talarkach_ziemniaczanych_2_.JPG
    kalmary_na_talarkach_ziemniaczanych_2_.JPG
    495.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
To jest właśnie to, czego w tej chwili potrzebuję! Od wczoraj jęczę M, ze umrę bez kalmarów, ale w auchan mieli tylko jakieś obrzydliwe panierowane kluchy. AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA. KALMARA!!!!
cry_1.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Lisie, w PiP i Albercie w GM to mają całe mrożone korpusy. Że o Asia Food w GM nie wspomnę
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Korpusy to były i w auchan, ale ja leniwie chciałam od razu pierścionki
icon_wink.gif

Stwierdziłam, ze kupie w tesco i jakoś się nie złożyło.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Będą dzisiaj na kolację.
Specjalny wysłannik podążył właśnie do sklepu po natkę, ja idę wstawić ziemniaki.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie jadłam kalmarów od czasu PRL-u. A owszem, wtedy bywały czasami. Teraz po obejrzeniu zdjęć i wprowadzeniu poprawnego linku przez Beatę, nabrałam na nie ochoty. Muszę się przejść do Almy, tam są zawsze
icon_lol.gif
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
seniorka @ 28 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1362094Nie jadłam kalmarów od czasu PRL-u. A owszem, wtedy bywały czasami. Teraz po obejrzeniu zdjęć i wprowadzeniu poprawnego linku przez Beatę, nabrałam na nie ochoty. Muszę się przejść do Almy, tam są zawsze
icon_lol.gif
Łomatkoscórkom! Za PRL-u w sklepie blisko domu były tylko kalmary. Robiłam je b. często
lecker.gif

Sporadycznie była też kargulena. Też kupowałam, z pewnością rybka była tania. Jakież było moje zdziwienie z Makro, niedawno, czytałam cenę ze dwa razy - 110 zł/kg
icon_eek.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: