- Paź 25, 2004
- 4,687
- 1
- 0
Przepis podstawowy zaczerpnęłam z kuchni.tv, a konkretnie z programu "Para w kuchni".
Nowy link znaleziony przez BeateSz: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_...onym-sosie.html
Po drodze pojawiło się kilka malutkich modyfikacji.
Zamiast swieżego kalmara (nie udało mi się kupić) - użyłam mrożone krążki.
Zamiast panierować kalamara w samej mące - panierowałam w cieście naleśnikowym.
Jako sosu zielonego użyłam zielonego pesto, zmieszanego z dressingiem z przepisu (ale z pominięciem świezej bazylii).
Efekt:
Polecam.
EDIT: Przepis Kreglickich ze strony kuchni plus (wklepany zanim link znow zniknie
)
Składniki:
1 oczyszczony, duży kalmar
mąka
pieprz
olej
Na sos:
pęczek bazylii
pęczek natki pietruszki
ząbek czosnku
1/2 szklanki oliwy
sól, pieprz, cukier, cytryna
1. Składniki sosu zmiksować na gęsty sos. Kalmara pokroić w cienkie paski, posypać pieprzem i obtoczyć w mące.
2. Smażyć bardzo krótko na gorącym oleju.
3. Osączyć na papierze i wymieszać z sosem.
4. Gorące kalmary podawać na podsmażonych plastrach ziemniaków.
Nowy link znaleziony przez BeateSz: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_...onym-sosie.html
Po drodze pojawiło się kilka malutkich modyfikacji.
Zamiast swieżego kalmara (nie udało mi się kupić) - użyłam mrożone krążki.
Zamiast panierować kalamara w samej mące - panierowałam w cieście naleśnikowym.
Jako sosu zielonego użyłam zielonego pesto, zmieszanego z dressingiem z przepisu (ale z pominięciem świezej bazylii).
Efekt:


Polecam.

EDIT: Przepis Kreglickich ze strony kuchni plus (wklepany zanim link znow zniknie

Składniki:
1 oczyszczony, duży kalmar
mąka
pieprz
olej
Na sos:
pęczek bazylii
pęczek natki pietruszki
ząbek czosnku
1/2 szklanki oliwy
sól, pieprz, cukier, cytryna
1. Składniki sosu zmiksować na gęsty sos. Kalmara pokroić w cienkie paski, posypać pieprzem i obtoczyć w mące.
2. Smażyć bardzo krótko na gorącym oleju.
3. Osączyć na papierze i wymieszać z sosem.
4. Gorące kalmary podawać na podsmażonych plastrach ziemniaków.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: