- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis pochodzi z książki "Ciasta i torty".
Składniki na 24 duże pączki (wycinane szklanką). Ja robiłam mniejszą szklanką i wyszło mi ok 40 szt.
40 g drożdży
1/2 szkl letniego mleka
100 g curku
500 g mąki
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
2 jaja
75 g miękkiego masła
Do smażenia:
1 kg tłuszczu
Cukier puder do posypania.
W misce zrobić rozczyn z drożdży, mleka i 1 łyżeczki cukru, odstawić do wyrośnięci na 15 min (pod przykryciem).
Dodać do rozczynu połowę mąki z resztą cukru, solą i skórką cytrynową oraz jajkami. Następnie dodać masło i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od brzegów miski.
Odstawić do wyrośnię na 45 min.
Jeszcze raz energicznie zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wycinać krążki.
Krążki naciągać tak, aby były cienkie w środku, a po brzegach zostanie "wałeczek". Smażyć partiami 3-4 minuty z każdej strony.
U mnie te środki mało widać z racji tego, że pączusie były małe

Składniki na 24 duże pączki (wycinane szklanką). Ja robiłam mniejszą szklanką i wyszło mi ok 40 szt.
40 g drożdży
1/2 szkl letniego mleka
100 g curku
500 g mąki
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
2 jaja
75 g miękkiego masła
Do smażenia:
1 kg tłuszczu
Cukier puder do posypania.
W misce zrobić rozczyn z drożdży, mleka i 1 łyżeczki cukru, odstawić do wyrośnięci na 15 min (pod przykryciem).
Dodać do rozczynu połowę mąki z resztą cukru, solą i skórką cytrynową oraz jajkami. Następnie dodać masło i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od brzegów miski.
Odstawić do wyrośnię na 45 min.
Jeszcze raz energicznie zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wycinać krążki.
Krążki naciągać tak, aby były cienkie w środku, a po brzegach zostanie "wałeczek". Smażyć partiami 3-4 minuty z każdej strony.
U mnie te środki mało widać z racji tego, że pączusie były małe


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: