grecki chleb na zakwasie - Pan de Horiadaki

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,062
419
83
ciasto jest rzeczywiscie dosc rzadkie, ale przy odrobinie wprawy daje sie rzucic na blat i uformowac. za kazdym razem lepiej, bo kazde nowe zagniecenie wzmacnia strukture.
nastepnym razem podsyp blat lekko maka i mimo jego braku checi
icon_wink.gif
rozplaszcz i uformuj z grubsza kule. natychmiast nabierze zycia.

ja pryskam olejem za pomoca spryskiwacza, dlatego wychodzi dosc rowno.
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Mirabbelko - czy piekłaś ten chlebek w garnku czy raczej mam go upiec w tortownicy?
Bąblujący zaczyn 90g czeka , mąka wymieszana z wodą i jestem JA gotowa do pieczenia.

Ps. Poczytałam parę dni temu o tym, jak piekłaś chleb w prawdziwym piecu i pooglądałam TE klimaty podlaskie i wiem już na pewno, że jesteś moją pokrewną duszą
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Dzieki za przepis Mirabbelko.
icon_biggrin.gif


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Tater - piękny, śliczny, cudowny chlebuś, w czym piekłaś,i w jakiej temperaturze ,a może Ty mi powiesz czy mogę go upiec w garnku.
Czy na ten z Twojego foto wyszła cała porcja ciasta?
mniam.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,336
1,407
113
Frigg, piekłam go kilka razy w zwykłym szklanym garnku żaroodpornym, który wstawiałam do nagrzanego piekarnika. W Romertopfie nie próbowałam. Nie wiem jak ten chleb się zachowa wstawiony do zimnego pieca.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Wczoraj pieklam w garnku glinianym bez przykrywki wstawionym do goracego piekarnika.
Podrosl przy tym jeszcze troche.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
hazo @ 7 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=578295A nie bałaś się, że pęknie? Czy nie moczyłaś go przed włożeniem ciasta?
Nie bałam się, bo robiłam tak już wcześniej. Mam tendencję do przerastania chleba gdyż często wyrasta w zmywarce i dla mnie to jedyne wyjscie żeby nie opadl podczas pieczenia.
Z tym że wstawiałam garnek w róznych temperaturach nagrzania piekarnika, zaczynałam od ok 110st. Wczoraj wstawiłam wprost do nagrzanego piekarnika, nie moczyłam.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
frigg @ 7 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=578262Tater - piękny, śliczny, cudowny chlebuś, w czym piekłaś,i w jakiej temperaturze ,a może Ty mi powiesz czy mogę go upiec w garnku.
Czy na ten z Twojego foto wyszła cała porcja ciasta?
mniam.gif
Dziekuje Frigg...sama jestem zachwycona smakiem tego chleba....pieklam w 200C w nagrzanym piecu i mysle, ze z powodzeniem mozesz upiec go w "gliniance", albo naczyniu zaroodpornym, albo garnku zeliwnym...
Moj zostal upieczony w foremce chlebowej (w takim ksztalcie najbardziej pasuje do lunchbox(ow)
icon_wink.gif
), takiej samej w ktorej pieke razowce. Poczekalam, az chleb dobrze wyrosnie (ok 3,5 godz.), posmarowalam wierzch oliwa i wstawilam do pieca...
A teraz tak dumam wlasnie, czy sprobowac wykorzystac je do zrobienia pizzy...
lecker.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Margot...koniecznie zrob kolejny bochenek i sliczne zdjecie!
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Czekam właśnie, aby wstawić go do pieca w naczyniu żaroodpornym. Rośnie już od 18. Podwoił się - no może trochę więcej. Zaryzykuję i wstawię do gorącego tę formę. Podobał mi się każdy kształt prezentowany tutaj. Dzisiaj czytam CIASTA i ... już chyba tyję, a w piecu stoi drożdżówka Nigelli Apple Kuchen. Matko, co ja ostatnio wyprawiam. Ale u mnie konflikt interesów: wszyscy mają tyć, a ja muszę dbać, bo szybko tyję....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Upiekłam, nie chciał wyleźć z naczynia - następnym razem posmaruję mocniej albo co. Oto sesja.
P1080870.JPG
P1080857.JPG
P1080866.JPG
Dziękuję wszystkim za pomoc.
 

Załączniki

  • P1080866.JPG
    P1080866.JPG
    2.5 MB · Wyświetleń: 6
  • P1080870.JPG
    P1080870.JPG
    2.6 MB · Wyświetleń: 6
  • P1080867.JPG
    P1080867.JPG
    2.5 MB · Wyświetleń: 2
  • P1080857.JPG
    P1080857.JPG
    2.5 MB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Bardzo imponujaco wyglada twoj chlebek, frigg...kroilas juz?

Zdjecia dziwnie widze...2 bardzo po prawej, 2 normalnie...da sie to jakos poprawic?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: