grecki chleb na zakwasie - Pan de Horiadaki

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,061
419
83
icon_question.gif
u mnie zdjecia w porzadku, grzecznie jedno pod drugim
 

oski

Member
Lip 31, 2007
25
0
0
hazo @ 7 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=578295A nie bałaś się, że pęknie? Czy nie moczyłaś go przed włożeniem ciasta?
gdzies przeczytalam,zeby pol godziny przed koncem wyrastania chleba namoczony i przykryty pusty garnek wstawic do zimnego piekarnika,nastawic temp.230°.Jak ciasto bedzie juz gotowe,wyjac garnek z pieca,szybko wlozyc do niego bochenek,lekko potrzasnac garnkiem kilka razy,przykryc i do pieca.Po pol godz.zdjac pokrywke i piec dalej wg przepisu.Ja jeszcze tak nie pieklam,ale mam chec sprobowac,bo wydaje mi sie to dosc logiczne.Co ty na to?
gruebel_2.gif
 

oski

Member
Lip 31, 2007
25
0
0
mirabbelka @ 7 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=577942ciasto jest rzeczywiscie dosc rzadkie, ale przy odrobinie wprawy daje sie rzucic na blat i uformowac. za kazdym razem lepiej, bo kazde nowe zagniecenie wzmacnia strukture.
nastepnym razem podsyp blat lekko maka i mimo jego braku checi
icon_wink.gif
rozplaszcz i uformuj z grubsza kule. natychmiast nabierze zycia.

ja pryskam olejem za pomoca spryskiwacza, dlatego wychodzi dosc rowno.
dziekuje,sama bym chyba nie wpadla na ten pomysl ze spryskiwaczem.Dobrze,ze go mam,sprobuje.To smarowanie pedzlem bardzo mnie stresuje,moze jest za twardyi nie smaruje calej powierzchni.Szkoda ze nie mam duzej rodziny,pieklabym te delicje na okraglo.Piekac raz w tygodniu nie mam szans na szybki rozwoj i eksperymenty
lecker.gif
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
oski @ 8 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=578795gdzies przeczytalam,zeby pol godziny przed koncem wyrastania chleba namoczony i przykryty pusty garnek wstawic do zimnego piekarnika,nastawic temp.230°.Jak ciasto bedzie juz gotowe,wyjac garnek z pieca,szybko wlozyc do niego bochenek,lekko potrzasnac garnkiem kilka razy,przykryc i do pieca.Po pol godz.zdjac pokrywke i piec dalej wg przepisu.Ja jeszcze tak nie pieklam,ale mam chec sprobowac,bo wydaje mi sie to dosc logiczne.Co ty na to?
gruebel_2.gif
Niezbyt logiczne.
Bo w garnku wyrasta chleb. Jeśli chcieć go przełożyć z drugiego garnka do tego pustego-wygrzanego to taka czynnosc nie ma prawa powodzenia, bo miejscami chleb jest przyklejony i przy przekładaniu i dodatkowo potrzasaniu (jestes pewna ze byla mowa o potrzasaniu?) z cala pewnoscia opadnie.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,330
1,399
113
A może myśleli o wyrastaniu w koszyczku i wyrzuceniu z niego do garnka pełniącego tu rolę kamienia? Tylko to potrząsanie dziwne... i po co moczyć garnek, który piecze się pusty?
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Pozdrawiam, jest pyszny, małe dziureczki jak u Mirabbelki na foto. Jestem zachwycona , pieczcie go .
 

oski

Member
Lip 31, 2007
25
0
0
hazo @ 8 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=578839A może myśleli o wyrastaniu w koszyczku i wyrzuceniu z niego do garnka pełniącego tu rolę kamienia? Tylko to potrząsanie dziwne... i po co moczyć garnek, który piecze się pusty?
Tak,masz racje hazo,nie napisalam tego,ale ma wyrastac tradycyjnie w koszyku.Mysle,ze moczenie garnka jest konieczne chociazby po to zeby nie pekl w piecu,a poza tym po szybkim wlozeniu chleba i zamknieciu garnka nagrzewa sie nadal i zachowuje sie tak jak wlozony do zimnego.Tez tak mysle-ma pelnic role kamienia i dlatego zainteresowala mnie ta metoda,bo kamienia nie posiadam i moje chlebki pieczone na blasze wygladaja jak plaskie placki,To potrzasanie tez mi sie wydaje dziwne,ale moze chodzi tu o b.lekkie poruszenie garnkiem zeby chleb "osiadl"nie wiem jak to nazwac
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
15g zakwasu to JEDNA LYZKA (circa)
 

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Pierwsze podejście do tego chlebka nie było w pelni udane,to znaczy wyszedł nie do końca
icon_mrgreen.gif
,zakalca nie było ale jakiś taki niemrawy był,a dzisiejszy jest podręcznikowy,wyrośniety ,dochodzę do wniosku ,że u mnie chleby muszą wyrastać dwa razy dłużej niż podają przepisy,ale pamiętam co pisała Mirabelka,że chleb na zakwasie kapryśny jest i w moim przypadku to się sprawdza.Tak czy inaczej ja nie odpuszczam,kolejny do kolekcji
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,061
419
83
super !
oczywiscie, wyrastanie chlebow na zakwasie to bardzo indywidualna sprawa i zalezy od wielu czynnikow.
to samo jest z dodawaniem plynow, generalnie nalezy trzymac sie przepisu, ale dosc elastycznie podchodzic jak cos nam wydaje sie bez sensu.
 

oski

Member
Lip 31, 2007
25
0
0
mirabbelka @ 15 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=583572super !
oczywiscie, wyrastanie chlebow na zakwasie to bardzo indywidualna sprawa i zalezy od wielu czynnikow.
to samo jest z dodawaniem plynow, generalnie nalezy trzymac sie przepisu, ale dosc elastycznie podchodzic jak cos nam wydaje sie bez sensu.
No wlasnie...porwalam sie wczoraj na twoj Mirabebelko niemiecki zytni i zrobilam strasznego,ciezkiego gniota,bo balam sie dodac wody.Zalezalo mi na bochenku i wydawal mi sie calkiem niezly jak go gniotlam,ale nie chcial rosnac i z pieca wyciagnelam karzelka.Nie ma ani jednej dziurki.Zrobilam tez grecki dla gosci-byl wspanialy,nie zostala ani jedna kromeczka.
lecker.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,061
419
83
przykro mi z powodu gniota, dobrze ze chociaz grecki sie udal

z ciemniejszymi chlebami (razowymi) jest troche trudniej. lepiej jednak robic zawsze troche luzniejsze ciasto, czyli dolac wody, niz liczyc, ze stanie sie cud i urosnie w piecu.. zazwyczaj sie nie zdarza.
 

oski

Member
Lip 31, 2007
25
0
0
mirabbelka @ 18 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=584802przykro mi z powodu gniota, dobrze ze chociaz grecki sie udal

z ciemniejszymi chlebami (razowymi) jest troche trudniej. lepiej jednak robic zawsze troche luzniejsze ciasto, czyli dolac wody, niz liczyc, ze stanie sie cud i urosnie w piecu.. zazwyczaj sie nie zdarza.
Nie jest tak zle,kiedys musialam zrobic tego pierwszego,prawdziwego gniota!Ale nie skonczyl na smietniku,jak wystygl to pokroilam go na cienkie kromki i do zamrazalnika.Zdodatkami jest nawet jadalny,a kury mojej sasiadki i tak wola bialy chlebek.Z greckim nie mialam problemow,upieklam go w keksowce.On jest naprawde jakis wyjatkowy,dziele go na male porcje i chowam,bo inaczej to bym go zladla w jeden dzien
anbetung.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
W końcu dziś rano udało mi się zrobić zdjęcie, chleb już nie cały - kromki pokrojone na śniadanie do pracy i szkoły
icon_smile.gif
Piekę go w żeliwnej gęsiarce, bo nie mam innego naczynia odpowiadającego wielkością no i kształt gęsiarki jest taki chlebowo-owalny
icon_wink.gif


horiadiki1.JPG
 

Załączniki

  • horiadiki1.JPG
    horiadiki1.JPG
    61.3 KB · Wyświetleń: 4