Kurczak pomaranczowy*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Kukurydza sama w sobie generalnie prawie wcale nie daje tu smaku
icon_mrgreen.gif
.
Po prostu ładnie wyglada i chrupie.
icon_wink.gif

i sos bbq po podgrzaniu bardzo zmienia smak - oczywiście na lepsze.
icon_smile.gif
Byłam zaskoczona, bo wcześniej za nim nie przepadałam, a na ciepło i z dżemam jest pyszny!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
dzem brzoskwiniowy z musztarda dijon to inna klasyka. Wcale nie gorsza oczywiscie.

Wieprzowina z bbq tez powinna byc dobra. Choc moze lepsza z grila lub piekarnika.
To nie jest moj popisowy przepis, ale uwiodlo mnie jego prawie nic-nie-robienie.
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
kermidt @ 29 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=653986Wieprzowina z bbq tez powinna byc dobra. Choc moze lepsza z grila lub piekarnika.
To nie jest moj popisowy przepis, ale uwiodlo mnie jego prawie nic-nie-robienie.
Wlasnie ze wzgledu na nic-nie-robienie chyba te zeberka zamarynuje, a raczej wysmaruje dzemem, przyprawami i sosem, i upieke w piekarniku. Powinna pasowac fasolka szparagowa z wody, dla meza koniecznie ryz.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ryz jest bardzo ok, bo jest nieco sosu.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ryż do tego sosiku jest konieczny - idealnie pasuje.
icon_mrgreen.gif



Ja mówiłam o dżemie brzoskwiniowym z sosem bbq,jako zastępstwo dżemu pomarańczowego, a nie z musztardą.
Też świetnie pasuje.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Upieklam wczoraj, zeberka w piekarniku. Mezowi mieso smakowalo, on jest glownym amatorem miesa, ale sam sos juz mniej. Moze to wina byla dzemu z gorzkich pomaranczy. Nawet sos barbecue nie zatarl tego gorzkiego posmaku. Moze nastepnym razem po prostu z sokiem pomaranczowym zamiast dzemu i rzeczywiscie kurczaka wyprobuje.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Moze zwykly dzem pomaranczowy. On nie jest gorzki.
Sok czasem slabo czuc. Ja czasem daje skondensowany mrozony.

dzis mam melodie na takie nierobienie, ze nawet tyle to za duzo.
Weny kompletnie absolutny brak. Dodatkowo nie jem.
Chorzy nie powinni gotowac.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
I my zajadliśmy się tym daniem - BARDZO nam smakowało, nawet Zulka wcinała, choć przyznam, że każdy kęs w buzi sprawiał, że nią "trzepało"... zjadła wszystko i wcale nie stałam nad nią z kijem
icon_wink.gif

Co do smaku sosu - bardzo wyraźny, mięso delikatne,... mniam... Robiłam metodą Ker. Sos BBQ wykonałam sama (wg przepisu Bahusa). Kupiłam marmoladę firmy Fragata 20539.jpg Jest z kawałkami skórek pomarańczowych, lekko goryczkowata, dała daniu fantastyczny smak.

Polecam to danie niezdecydowanym.

Dzięki Ker
bussi.gif
 

Załączniki

  • 20539.jpg
    20539.jpg
    26.5 KB · Wyświetleń: 1

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Lece szukac sosu.
Jest u nas? Czy trzeba na inne forum gnac?

Jak zawsze powtorze. Czlowiek sie uczy cale zycie. Dotychczas myslalam, ze za duzo zachodu z robieniem wlasnego bbq. Dziekuje.
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Ja nie znalazłam tu na forum przepisu na sos bbq, korzystałam z receptury podanej przez Bahusa, którą miałam w swoich zasobach. Podać?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
podac, podac!

Asik, to nie jest smakowo moj najlepszy przepis. A i wym temacie gusta sie roznia.
Cenie je sobie jako ekspresowe danie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Podałam - TUUUUUUUUUUUUUUUTAJ

Dodam tylko, że robiłam go na świeżo (tzn. nie chłodziłam).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
kermidt @ 5 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=671086to nie jest smakowo moj najlepszy przepis. A i wym temacie gusta sie roznia.
Cenie je sobie jako ekspresowe danie.
Ker, nie trzeba tu skromności
icon_mrgreen.gif
- uważam, że to swietny przepis! tyle, że w tym konkretnym przypadku winę mógł ponosić faktycznie zbyt gorzki dżem.
Jeśli Asika się nie zniechęciła, mogła by spróbować ze słodszym dzemem i, być może, opinia będzie inna.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Mała_Mi @ 6 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=671410Ker, nie trzeba tu skromności
icon_mrgreen.gif
- uważam, że to swietny przepis! tyle, że w tym konkretnym przypadku winę mógł ponosić faktycznie zbyt gorzki dżem.
Jeśli Asika się nie zniechęciła, mogła by spróbować ze słodszym dzemem i, być może, opinia będzie inna.
icon_smile.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

Mala_Mi- dobrze powiedziane
icon_mrgreen.gif

Tez tak uwazam
icon_biggrin.gif
- choc faktycznie moge zrozumiec, ze komus moze taki smak nie podejsc.
Znam osoby, ktore nawet by nie sprobowaly takiego czegos
icon_rolleyes.gif
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Pyszne te kurczaczki, kermidtku, robilam juz 3 razy i przepraszam, ze nie dodalam opinii, ale wynagrodze za to zdjeciami
icon_biggrin.gif
Gotowalam w slow cookerze. Ustawilam na 4 godziny, ale mnie juz poganiali i po ok. 3 bylo pyszne. Nic nie podsmazalam, tylko wszystko wrzucilam do michy, wymieszalam lapa i juz. Jak przepis ekspresowy to ekspresowy. Miesko wychodzi bardzo delikatne i ... rozowe. Sliczne po prostu. Nie mialam tylko sosu BBQ, bo zawsze zapominam kupic, a nie uzywamy i nie mam nigdy w domu. Zatem dalam raz ketchup a innym razem HP brown sauce. Zawsze bardzo smaczne.
icon_biggrin.gif

No i zdjecia:
Pokaż załącznik 34807
Pokaż załącznik 34808

Pokaż załącznik 34809
Pokaż załącznik 34810
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Wow!
To nie jest chyba slowcooker?

Warto miec? Czy bedzie zajmowal miejsce?
Idea stew, curry czy nawet bigosu gotowanych kilka godzin bardzo mi sie podoba. A kiedy nadchodza zimne dni zastanawiam sie coraz mocniej.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Syso, piekne zdjecia! I bardzo apetyczne
lecker.gif

Moj Maz kocha tego kurczaka! Moze go jesc na okraglo
icon_biggrin.gif