- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Przepis pochodzi stąd http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2216/149/
Z nazwy są drożdżowe ale do typowo drożdżowych to im daleko
W każdym razie są pyszne
Składniki:
• 2 szklanki mąki
• 0.25 szklanki wody
• 1 kostka stopionego masła
• 2 dag drożdży
• szczypta soli
• konfitura w wiśni lub porzeczek
Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, pozostawić aby wyrosły. Mąkę, sól i 0.25 kostki stopionego masła wymieszać w misce, dodać drożdże. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki i pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować na stolnicy placek grubości 0.5 cm, posmarować stopionym masłem i złożyć go na trzy części. Jeszcze raz rozwałkować prostokąt, posmarować resztą masła i złożyć na pół. Ponownie rozwałkować, wykrawać trójkąty, nakładać łyżeczką konfiturę i zwijać rogale. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Ja dałam do ciasta jeszcze łyżkę śmietany, bo stawiało mi opór. Zamiast typowych rogalików robiłam rożki z truskawkowo-waniliową marmoladą i koperty z czekoladą. Piekłam 20 minut w 200'.
Rożek z truskawkowo-waniliową marmoladą
Kopertka z czekoladą
i wszyscy razem

Z nazwy są drożdżowe ale do typowo drożdżowych to im daleko


Składniki:
• 2 szklanki mąki
• 0.25 szklanki wody
• 1 kostka stopionego masła
• 2 dag drożdży
• szczypta soli
• konfitura w wiśni lub porzeczek
Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, pozostawić aby wyrosły. Mąkę, sól i 0.25 kostki stopionego masła wymieszać w misce, dodać drożdże. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki i pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować na stolnicy placek grubości 0.5 cm, posmarować stopionym masłem i złożyć go na trzy części. Jeszcze raz rozwałkować prostokąt, posmarować resztą masła i złożyć na pół. Ponownie rozwałkować, wykrawać trójkąty, nakładać łyżeczką konfiturę i zwijać rogale. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Ja dałam do ciasta jeszcze łyżkę śmietany, bo stawiało mi opór. Zamiast typowych rogalików robiłam rożki z truskawkowo-waniliową marmoladą i koperty z czekoladą. Piekłam 20 minut w 200'.
Rożek z truskawkowo-waniliową marmoladą

Kopertka z czekoladą

i wszyscy razem

