Dosyć modne ostatnio ciasto marchewkowe jest pyszne, zdrowe i do tego proste. Spróbujcie. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
Ciasto :
4 jajka
2 szklanki cukru (można dać 1,5 szklanki bo wychodzi dość słodkie)
0,5 szklanki oliwy lub oleju
3 szklanki maki
0,5 szklanki musu jabłkowego
2 szklanki startej na dużych oczkach marchwi
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa :
2 łyżki masła
3/4 szkl. cukru pudru
12 dag serka śmietankowego( np. Philadephia)
cukier waniliowy
kilka kropel soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubić z odrobiną soli, potem dodawać powoli żółtka z cukrem, wszystko razem zmiksować, aż rozpuści się cukier
Dalej dodawać oliwę, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, mus jabłkowy, cynamon i sodę. Na końcu dodajemy marchew i wszystko razem mieszamy.
Piec w temp 180*C od ok. 45 min. do 60 min.
Składniki polewy zmiksować i posmarować nią ostudzone ciasto.
Po czym chłodzić przez co najmniej 75 minut.
Smacznego!
SKŁADNIKI:
Ciasto :
4 jajka
2 szklanki cukru (można dać 1,5 szklanki bo wychodzi dość słodkie)
0,5 szklanki oliwy lub oleju
3 szklanki maki
0,5 szklanki musu jabłkowego
2 szklanki startej na dużych oczkach marchwi
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa :
2 łyżki masła
3/4 szkl. cukru pudru
12 dag serka śmietankowego( np. Philadephia)
cukier waniliowy
kilka kropel soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubić z odrobiną soli, potem dodawać powoli żółtka z cukrem, wszystko razem zmiksować, aż rozpuści się cukier
Dalej dodawać oliwę, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, mus jabłkowy, cynamon i sodę. Na końcu dodajemy marchew i wszystko razem mieszamy.
Piec w temp 180*C od ok. 45 min. do 60 min.
Składniki polewy zmiksować i posmarować nią ostudzone ciasto.
Po czym chłodzić przez co najmniej 75 minut.
Smacznego!